VIDEO Cum arată cel mai nou proiect de infrastructură din Iași

infrastructuraAutoritățile ieșene se laudă cu cea mai modernă pistă aeroportuară din România. Noua pistă, un proiect de infrastructura în valoare de aproape 140 milioane de lei, va fi inaugurată peste câteva zile, la eveniment fiind invitați cei mai importanţi oameni de stat din România.

Cetățeanul.net a scris la începutul acestei luni despre stadiul proiectului de infrastructură, catalogat atunci de președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, ca fiind “cel mai mare proiect pe care l-a avut Iaşiul după Revoluţie.”

“Îi aşteptăm pe toţi ieşenii cu mare drag, la Terminalul II al Aeroportului, pentru a asista la ceremonia sfinţirii şi inaugurării noii piste. Este realizarea unui vis de peste 20 de ani al Iaşiului. În numai în doi ani proiectul a fost dus la bun sfârşit, inclusiv licitaţie şi execuţie. Primul avion care va ateriza va fi cel care vine de la Roma, la 11:25, imediat după evenimentele iniţiale. Am avut ultima şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean înainte de inaugurarea noii piste. Am dat ultima hotărâre de Consiliu care permite Iaşiului să acceseze fonduri europene având în vedere că ordinul de la Ministerul Transporturilor a venit în urmă cu o săptămână. Astfel, vom recupera de la Uniunea Europeană 56,7 milioane de euro, care reprezintă contravaloare pistei pe care o finalizăm acum, a platformei extinse pentru parcarea aeronavelor şi a unui nou terminal”, a declarat Cristian Adomniţei.

Vechea pistă a fost închisă începând de joia trecută, Aeroportul Internaţional Iaşi urmând a fi închis până pe 21 august, potrivit președintelui Consiliului de Administrație, Marius Bodea.
“Vechea pistă va beneficia de un alt statut, devenind o cale de rulare. Pentru următoarele cinci zile aerogara ieşeană va fi închisă pentru că trebuie realizată joncţiunea între noua pistă şi platforma de îmbarcare-debarcare. Dar nu este o veste rea, pentru că acest lucru se datorează faptului că vom da în operare noua pistă, cea mai modernă pistă flexibilă din România”, a spus Marius Bodea.

Prelungirea pistei aeroportului ieşean s-a făcut de la 1.800 la 2.150 metri, restul până la 2.400 metri urmând să fie finalizat şi omologat până în luna noiembrie.

Lucrările la noua pistă (flexibilă) de la Aeroportul Iaşi au început pe data de 7 august 2013. Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri. Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen inclusă şi proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare – aterizare, căii de rulare, extinderii platformei şi a drumului perimetral, instalaţiei de balizaj, canalizării pentru ape pluviale, precum şi a serviciilor de proiectare pentru toate cele menţionate anterior.

În luna decembrie a anului trecut Consiliul Judeţean Iaşi a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Proiectul are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent.

Utilizatorii forumului de infrastructura skyscrapercity.com au postat în urmă cu o lună un clip video cu lucrările la noua pistă.

<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/PClu-Dzlqes” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here