Viceprimarul Dan Cristian Popescu: sute de cetățeni vor un alt nume pentru Parcul Tolbuhin

Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2, a declarat marți că mai multe sute de cetățeni sunt de acord cu propunerea sa de a găsi un alt nume pentru Parcul Tolbuhin.

“Au fost discuții în media cum că acest nume ar trebui schimbat. Am luat și eu poziție (…). E un disconfort pentru locuitorii Sectorului 2 să aibă un parc cu numele unui general comunist. Trebuie spus, pe de altă parte, că nimeni nu are nimic cu poporul rus, cultura rusă, cu Federația Rusă și nu e un demers în niciun fel împotriva acestora (…), e o problemă cu răul pe care comunismul l-a făcut în această țară și în multe alte țări”, a declarat viceprimarul cu prilejul unei dezbateri publice privind oportunitatea găsirii unui alt nume pentru Parcul Tolbuhin, pe care a convocat-o marți la sediul Primăriei Sectorului 2.

El a menționat că, în general, parcurile sunt asociate cu nume ale unor personalități din zona culturală. Dan Cristian Popescu a informat că din iunie, de când a postat pe Facebook propunerea de schimbare a numelui parcului până în prezent, mai multe sute de cetățeni au fost de acord cu aceasta. “Practic, în afară de opinia Federației Ruse, nu a fost nimeni de acord cu păstrarea numelui”, a declarat viceprimarul.

Potrivit acestuia, printre propunerile de nume pe care le-a primit pentru acest parc se numără: Regele Ferdinand I, Pache Protopopescu, Vladimir Ghika, Avram Iancu, Măriuca Zaharia, Vasile Drăguț, Aleksandr Soljenițîn. El a spus că va mai strânge opinii încă circa o lună, după care ar vrea să selecteze cinci nume, după un vot online, ca să ușureze alegerea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Viceprimarul a menționat că decizia privind denumirile se ia de către CGMB și că e posibil să treacă propunerea sa mai întâi prin Consiliul local al Sectorului 2. Poziția Federației Ambasadei Ruse în România a fost prezentată de reprezentantul acestei instituții, Pavel Alekseenko. “În iulie, pe pagina personală de internet, Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, a prezentat inițiativa (…) explicând acest lucru prin faptul că mareșalul sovietic cică este ocupantul, invadatorul, iar Armata Roșie a adus comunismul pe pământ românesc. Considerăm o astfel de inițiativă ca fiind o încercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial și în special de a pune la îndoială rolul decisiv al Armatei Roșii în înfrângerea Germaniei naziste”, a declarat Pavel Alekseenko.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ