Impozitul pe venit va crește la 16%, dacă mediul de afaceri dorește menținerea cotei unice de impozitare și nu trecerea la impozitul progresiv, afirmă surse guvernamentale.
CITEŞTE ŞI: O ambulanță aflată în misiune, obligată să achite o taxă de acces într-un cimitir
În prezent, impozitul pe profit este 16%, impozitul pe venit (pe muncă) este 10% și impozitul pe dividende este 8%.Informațiile provin din surse consultate de Economedia, după ce Guvernul spunea recent că, în acest caz, va introduce un sistem de deduceri pentru ca munca să nu fie impozitată mai mult. Recent, AmCham România (Camera de Comerţ Americană în România) a afirmat că mediul de afaceri vrea menținerea cotei unice de impozitare în România, însă dorește ca aceasta să fie generalizată pentru toate tipurile de venituri, arată sursa citată.
Nevoia de simplitate
„Avem în vedere nivelul de dezvoltare economică a României, avem în vedere nevoia de simplitate în ce privește cadrul fiscal. Suntem de acord că nu are cum să fie sustenabile astfel de niveluri ale deficitului bugetar și suntem de acord că trebuie să intrăm pe o traiectorie de ajustare. Dar aceasta nu se poate face doar printr-o creștere a fiscalității, ci printr-un cumul de măsuri care ține și de colectare și de nivelul impozitelor și de modul în care cheltuielile sunt gestionate”, a declarat Cristian Sporiș, președinte AmCham România.
Câți bani ar intra la bugetul de stat cu o cotă de impozitare a veniturilor de 16%Calculele estimative ale AmCham arată că, în cazul în care România revine începând din anul 2025 la cota unică de 16%, așa cum a fost introdusă în anul 2005, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea să fie cu mai mari cu peste 1,6% din PIB”, a mai spus Cristian Sporiș.Potrivit sursei citate, acesta arăta că o cotă unică de impozitare aduce echitate pentru toți contribuabilii și uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale și a distorsiunilor. Potrivit lui Sporiș, cota unică este un sistem simplu, conformarea voluntară este ridicată și nu este multă complicație în a calcula și plăti la bugetul statului contribuțiile.
Cetățeanul TV