Veşti bune pentru România! Colegiul Comisarilor europeni, aviz favorabil pentru Schengen

sursa: Pixibay

Colegiul Comisarilor a adoptat o poziție favorabilă aderării României la Schengen, a anunțat miercuri ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

CITEŞTE ŞI: Fonduri suplimentare pentru aderarea României la Schengen, Republica Moldova și combaterea crizei din domeniul energiei în bugetul european pentru anul viitor

„Pot să vă spun deja că rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă. Este o confirmare încă o dată că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen, dar este în același timp și un mesaj foarte puternic politic. Așa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplinește condițiile necesare, dar în același timp aderarea României reprezintă și un plus pentru securitatea Spațiului Schengen”, a spus Aurescu.

Poziția Comisarilor este consemnată într-un document în care se spune că „România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să implementeze complet acquis-ul (măsurile, n.r.) Schengen și să se alăture acestui spațiu de liberă circulație”.

„Admiterea lor este crucială pentru o încredere reciprocă întărită și continuă în Spațiul Schengen. Mai mult, admiterea acestor țări va contribui la eliminarea barierelor din interiorul pieței unice, mai ales în ceea ce privește facilitarea fluxului de transport, precum și în ceea ce privește impulsionarea competitivității Uniunii Europene și a potențialului de creștere.

Extinderea Spaţiului Schengen

Adăugarea personalului dedicat, cu înaltă pregătire din România, Bulgaria și Croația, a infrastructurii și a know-how-ului lor de ultimă generație la setul colectiv de instrumente pentru gestionarea spațiului Schengen va stimula gestionarea frontierelor și securitatea în UE, în ansamblu”, se spune în documentul citat.

Extinderea Spațiului Schengen este promovată de actuala președinție cehă a Consiliului UE.

Cehia dorește ca statele membre să adopte o decizie în sesiunea care se desfășoară pe 8 și 9 decembrie, cu ocazia reuniunii Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Parlamentul din Olanda a adoptat luna trecută o rezoluție care spune că această țară nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

De asemenea, presa europeană a relatat la finele săptămânii trecute că, după ce Olanda a cerut „investigații suplimentare” în legătură cu statul de drept și corupția din România, și opoziția politică din Suedia se opune acum aderării țării noastre la Schengen.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here