Indemnizația unică oferită medicilor, farmaciștilor și specialiștilor cu studii superioare de licență în domeniul medical, care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății, se va dubla.
CITEŞTE ŞI: Daraban (Camera de Comerț și Industrie): Mă îngrozesc pentru ce ne aşteaptă de la 1 ianuarie
Plata va crește de la 120 mii de lei (circa 6 mii de euro) până la 250 mii de lei (aproximativ 12 500 de euro).
Modificările au fost aprobate în ședința de miercuri a Cabinetului de miniștri din republica Moldova.
Suportul urmărește creșterea numărului de medici în sate
Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre investițiile în sistemul medical din țară pentru modernizarea acestuia.
„Au fost făcute foarte multe investiții din punct de vedere tehnic în sistemul medical. Acum investim și în resursele umane. În așa fel încât să avem medici în sate”, a menționat premierul Dorin Recean.
Plata va fi achitată în două tranșe
Indemnizația va fi achitată în două tranșe: 120 de mii de lei – după șase luni de activitate și 130 de mii de lei – după al treilea an de activitate.
De asemenea, tinerii specialiști vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică în primii 5 ani de activitate, și nu în primii 3 ani, stabiliți anterior.
În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații vor fi incluși și tinerii specialiști cu studii superioare de licență în medicină. Este vorba despre optometriști, asistenți medicali generaliști, tehnicieni radiologi cu studii superioare, kinetoterapeuți și alți specialiști în domeniu.
Guvernul a aprobat recent și Regulamentul privind compensarea cheltuielilor de transport pentru lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul.
Măsurile aprobate de Guvern urmăresc sporirea atractivității domeniului medical și menținerea tinerilor specialiști în sector, în special în zonele rurale și în regiuni.
În anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății activau 9 638 de medici și 18 929 – personal medical cu studii medii. Deficitul de resurse umane este înregistrat, în special, în asistența medicală primară.
Cetățeanul TV