Vasile Dâncu: Nu se poate ca un funcţionar să fie proprietar pe viaţă al unei funcţii

Vasile Dancu, senator PSD de Cluj, declara, luni, 20 februarie 2006, intr-o conferinta de presa, ca, recunoasterea de catre Ion Iliescu a actualei conduceri a PSD, "a fost cel mai important gest politic spre reforma partidului pe care dinsul l-a facut în ultimul an".

Vicepremierul Vasile Dâncu pledează pentru o strategie de pregătirea a oamenilor din administrație, care trebuie să facă performanță. Astfel, Institutul Naţional de Administraţie va fi reorganizat.

Vasile Dancu, senator PSD de Cluj, declara, luni, 20 februarie 2006, intr-o conferinta de presa, ca, recunoasterea de catre Ion Iliescu a actualei conduceri a PSD, "a fost cel mai important gest politic spre reforma partidului pe care dinsul l-a facut în ultimul an".

Vasile Dâncu a vorbit la Digi24 despre soluţiile Guvernului condus de Dacian Cioloş privind reforma în administraţie şi despre oamenii care au creat strategii moderne dar care nu au mai ajuns să fie puse în practică.

”Trebuie găsită o formulă în funcţie de responsabilităţi şi criterii pentru un sistem de salarizare care să fie unitar. Apoi trebuie să vedem până unde merge politizarea într-un sistem, până unde coborâm, printr-o dezbatere publică foarte serioasă, cred că vom găsi deschidere totală şi în Parlament. Trebuie să avem o strategie despre cum îi pregătim pe oamenii din administraţie. Cum să le cerem să facă performanţă extraordinară când pe unii îi tratăm ca pe chelneri? Aşa ceva nu se poate, trebuie găsite o retribuţie şi un salariu conform responsabilităţilor. Nu se poate să existe un funcţionar public proprietar al funcţiei, el trebuie să facă continuu dovada unei pregătiri”, a declarat Vasile Dâncu.

”În Occident, statul se ocupă de pregătirea continuă, în altele şi cetăţeanul poate să îşi facă propria pregătire şi i se deduce din impozite. Formarea e foarte importantă, nu se poate face o administraţie corectă şi promptă care să dea servicii de calitate fără o formare de care să avem grijă”, a mai afirmat vicepremierul.

Potrivit acestuia, Institutul Naţional de Administraţie va fi reaorganizat, iar legislația va fi schimbată: ”Vom recrea Institutul Naţional de Administraţie, care va furniza formare profesională. Lucrăm la un cod al administraţiei, toate legile despre administraţie le vom aduna într-un singur cod, coerent. Lucrăm la o lege despre tot ce ţine de funcţia publică şi modernizarea ei şi la o strategie de dezvoltare. Funcţionarii vor fi protejaţi de ingerinţa politică, se va stabili un nivel al coborârii politizării. Nu se poate ca un funcţionar, după ce a luat un post să fie toată viaţa proprietarul unei funcţii”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.