Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare.
Primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, vor ajunge în țara noastră miercuri, a mai spus Gheorghiță.
Primele doze din cel de-al doilea vaccin Moderna vor ajunge miercuri
Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare. Luni, încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.
Ce categorii de persoane vor fi imunizate în etapa a două de vaccinare
Persoanele care intră în etapa a două de vaccinare sunt beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu diabet zaharat, obezitate. Dar și alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, COVID-19, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA. Alte persoane sunt cele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.
Lista cu persoanele care vor fi vaccinate, transmise către DSP-uri
„Din categoria persoanelor care au activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească. De asemenea și personalul din sectorul economic vital. Cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice, medicamente și materiale sanitare. Dar și transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului, culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță. El a spus că această lista a fost transmisă către DSP-uri.
Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media. Respectiv „cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat acesta.
Lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.
Cum se face programarea pentru vaccinare
„Persoanele cu comorbidități ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare”, a precizat Gheorghită.
Și aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a două etapă a vaccinării. Asta pentru a ușura această procedură pentru cei din mediul rural, potrivit digi24.ro.
„Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui. Atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a mai spus Gheorghiță.
Cetățeanul TV