Vaccinul AstraZeneca ajunge în România: 1,3 milioane de doze până la sfârșitul lunii martie

1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în România până la sfârșitul lunii martie. Serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford și are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză. Eficacitatea sa crește dacă a doua doză este administrată mai târziu, spun specialiștii.

„Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luam o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenția Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca. Celelalte țări europene, precum Italia sau Germania și Austria, au decis deja că nu-l vor folosi la persoane de peste 55, respectiv 65 de ani. În funcție de decizia pe care o vom lua, se vor deschide sloturi noi de centre de vaccinare la nivel național”, a declarat marți președintele campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghită.

Aproape 79% dintre românii vaccinați până acum cu prima doză sunt persoane din categorii vulnerabile, de peste 65 de ani, sunt bolnavi cronici, au handicap ori sunt rezidenți în centre sociale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here