Vaccinarea anti-gripală se va face în farmacii

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a vorbit, luni, despre o posibilă vaccinare a populației în farmacii. Ministrul Sănătății a spus că se face tot posibilul ca vaccinarea în farmacii să înceapă „din acest sezon.

CITEŞTE ŞI: Arafat şterge pe jos cu Rafila : Să citească legile!

Dar nu înainte „să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacii”.

Rafila a declarat că a avut discuții cu universitățile de Medicină şi Farmacie, încât, în curricula de pregătire a studenţilor la Facultatea de Farmacie, dar şi ulterior, să poată să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii.

Mai exact, vaccinarea antigripală s-ar putea realiza în curând și în farmacii, iar Ministerul Sănătății va iniția un proiect-pilot în acest sens, iar costul vaccinului și al serviciului de administrare va fi suportat de persoanele care vor să fie imunizate.

Cine plăteşte

„Creşterea accesibilităţii la vaccinare este un element esenţial şi există un astfel de model în multe alte ţări europene. Am avut discuţii cu universităţile de Medicină şi Farmacie, încât, în curricula de pregătire a studenţilor la Facultatea de Farmacie, dar şi ulterior, să poată să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă, este o scurtare a timpilor pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a putea să fie vaccinat. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot, referitor la vaccinul gripal, sezonier”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila a mai subliniat faptul că vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

„Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor de reprezentanții legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului persoanei care se prezintă la vaccinare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here