Vaccin pentru coronavirus în teste la Timișoara

Vaccin pentru coronavirus în teste la Timișoara. Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, a anunțat miercuri că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste.

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus, care nu a trecut încă prin procesul de validare științifică.

Vaccin pentru coronavirus. Ce spune directorul centrului de cercetare

Virgil Păunescu, directorul centrului de cercetare, a declarat pentru G4Media.ro că vaccinul este sintetizat de echipa centrului. Vaccinul folosește tehnologie de sintetizare a unor proteine virale, potrivit G4Media.

Trebuie spus că cercetarea științifică pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicată pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing. Este vorba de cercetători din afara echipei de autori evaluează validitatea lucrării respective).

”Am început testarea pe celule umane. Acest lucru va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

Fazele de testare la vaccin pentru coronavirus

”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari. Iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.

El a explicat că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare. Acest lucru potrivit protocoalelor.

CITEȘTE ȘI: Schema de tratament pentru coronavirus aprobată de Ministerul Sănătății

”Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat. Si instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan. Avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”.

Virgil Păunescu susține că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni

”Noi am început din ianuarie faza de sintetizare. Iar faptul că nu avem nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare”, susține acesta.

În prezent au început doar două studii clinice de fază 1. Cele care implică subiecți umani sănătoși, unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți. Iar altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți.

Vaccinuri în faza de studii preclinice

11 posibile vaccinuri sunt în prezent în faza de studii preclinice. Ele au estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator. Unele dintre ele au anunțat că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Timișoara centrul vindecărilor de COVID-19 din România. Ce schemă de tratament folosesc medicii

În această ultimă categorie se încadrează și vaccinul-candidat anunțat de Oncogen. Trebuie menționat că cercetarea pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicat pe una din platformele online. Pe platforme unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori care a produs lucrarea evaluează din punct de vedere științific validitatea lucrării respective). Aceasta este o metodă prin care cercetători din toată lumea se asigură că există o dovadă a faptului că au fost primii care au realizat o anumită descoperire. Dar pe de altă parte un număr semnificativ din lucrările astfel publicate nu trec testul validității științifice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here