USR cere lămurirea situației juridice pentru Parcul Gării de Nord și trecerea lui la Primăria Sectorului 1

Consilierii USR cer Primăriei Capitalei să lămurească situația juridică pentru Parcul Gării de Nord și acesta să fie dat în administrarea Primăriei Sectorului 1.

În ultimii ani, spațiul verde a fost lăsat în paragină de municipalitate. Teoretic, Parcul Gării de Nord a fost dat de Primăria Capitalei în administrarea Primăriei Sectorului 1, în mai  2016, însă consilierii USR spun că spațiul verde se află în proprietatea Ministerului Transportulurilor, deci Primăria Bucureștiului nu putea să dea ceva ce nu se află în patrimoniul ei.

Primăria Capitalei este însă în măsură să rezolve situația. Instituția, printr-o hotărâre de Consiliu General, trebuie să ceară parcul de la Ministerul Transporturilor, Guvernul să dea o hotărâre în acest sens, Consiliul General să îl ia în proprietate, apoi să dea o nouă hotărâre de Consiliu General prin care să-l tranfere către Primăria Sectorului 1, au explicat Consilierii USR.

„Prin HCGMB 321/2010, Primăria Capitalei a dat parcul în administrația ALPAB, iar prin HCGMB 129/2016 Primăria Capitalei solicita ALPAB să predea parcul către Consiliul local sector 1 în administrare. Există însă o hotărîre judecătorească definitivă și irevocabilă (din 2001) prin care se stabilește că proprietarul parcului este Ministerul Transporturilor, deci niciuna din aceste două hotărîri nu pot fi puse în aplicare”, a declarat pentru HotNews.ro Ilinca Macarie, consilier la Sector 1.

Situația actuală a ajuns de nesuportat pentru locuitorii din zonă, deoarece parcul nu mai are practic administrator și este lăsat pradă degradării, se arată într-un comunicat emis de consilierii USR Sector 1. „Din cauza faptului că este un parc deschis, este imposibil de supravegheat și păzit, devenind astăzi un loc rău famat, de nefrecventat, un depozit de gunoaie, cu mobilier devastat, cu alei deteriorate, fără iarbă și gazon. Pentru Parcul Gării de Nord este nevoie de o schimbare de paradigmă, prin transformarea lui în grădină publică, prin amenajarea lui ca obiectiv turistic și loc de divertisment, prin înființarea unor zone pentru copiii mici și foarte mici și a unui țarc pentru animalele de companie și prin asigurarea deplinei siguranțe fizice și psihice pentru vizitatori. Acest lucru este posibil numai prin implicarea directă a administrației locale de sector, care are că obiectiv reamenajarea și administrarea corespunzătoare a parcului, în scopul asigurării siguranței cetățenilor din Sectorul 1. El trebuie să devină o carte de vizită a Bucureștiului pentru cei care ajung în capitală cu trenul. Zona în care este situat parcul este înconjurată de blocuri cu 8 etaje și minim 5 scări, în ele locuind o populația densă de mături, copii și bătrâni care nu pot beneficia de acest loc de recreere din cauza nesiguranței și degradării lui permanente. În aceleași blocuri locuiesc și mulți deținători de câini care nu beneficiază în cadrul parcului de un spațiu amenajat pentru animalele de companie. Toți și-au exprimat nemulțumirea referitor la starea în care se află parcul de zeci de ani și solicita remedierea de urgență a stării de fapt”, se arată în comunicatul USR Sector 1.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.