În 2020, Nicușor Dan propunea crearea unui nou București în mandatul său, pornind de la ideea unui oraș care se mișcă și respiră mai bine datorită unor proiecte de anvergură care să schimbe situația mobilității urbane. La final de mandat, adunând câte dintre promisiuni au devenit realitate, edilul are restanță la materia la care a fost olimpic, matematica.
Cea mai amplă dintre promisiunile electorale era trenul metropolitan. Erau propuse șase rute și se vorbea despre o frecvență de două-trei trenuri pe oră, fiecare dintre ele cu o capacitate de circa 200 de locuri și cu o viteză operațională medie de 40 kilometri pe oră, ajungând la o viteză maximă de 80-90 km/h între stații. ”Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie”, se menționa în programul lui Nicușor Dan.
Citește și Minciuna lui Nicușor Dan cu dispariția a 600 de hectare de spațiu verde are picioare scurte
Dintre cele șase rute, singura pe care se circulă este cea către Aeroportul Henri Coandă, finalizată pentru Euro 2020, deci un proiect demarat înaintea începerii mandatului de primar al lui Nicușor Dan. Pentru zona de nord lucrurile sunt încă la nivelul studiilor sau lucrărilor preliminare, iar pentru cea de sud edilul recunoaște că ani buni de-acum înainte proiectul nu o să fie fezabil din punct de vedere economic, fiind necesare ample lucrări de reabilitare a liniilor de tren pe care astăzi se circulă doar cu 5-10 km/h.
Pistele pentru biciclete sunt la stadiul de masterplan
Un alt obiectiv anunțat de Nicușor Dan a fost stimularea soluțiilor nepoluante de transport urban. ”Vom realiza un sistem adevărat de piste de biciclete în Capitală, cu ajutorul fondurilor europene”, spunea acesta în programul său din 2020. Astăzi, în 2024, ”sistemul” nou creat înseamnă 5-6 km de piste noi. Și un masterplan la care se lucrează de 4 ani.
Același lucru se întâmplă și cu semaforizarea inteligentă. Aceasta a rămas la stadiul de proiect deși trebuia încheiată, conform promisiunilor, în doi ani. De asemenea, benzile unice pentru transportul public au avansat la doar 6,7 km nou creați, în condițiile în care traseele STB măsoară sute de km. Pentru restul, se comandă studii peste studii.
Au mai fost puse pe hârtie, ca soluții implementabile rapid, 15 mari parcări, în sistem park&ride. Astăzi sunt funcționale doar două, realizate sau începute în mandatul primarului PSD Gabriela Firea. O a treia a fost construită, cu finanțare europeană, de primarul social-democrat al sectorului 4, Daniel Băluță.
Cetățeanul TV