Un primar susține că Ministerul Sănătății nu avizează în mod intenționat funcționarea unui aparat care depistează COVID-19

Teste COVID-19 FOTO: leo2014/Pixabay.com
Teste COVID-19 F: leo2014/Pixabay.com

Situație revoltătoare într-un oraș din județul Galați. Un aparat Real Time PCR nu poate fi folosit deoarece Ministerul Sănătății amână avizarea laboratorului. Primarul orașului Tg.Bujor, Laurențiu Gîdei, susține că ministerul are probleme financiare, iar avizarea laboratorului ar presupune și decontarea serviciilor oferite, prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate.  

Aparatul PCR a ajuns la spitalul din orașul Tg.Bujor, după ce a fost donat de Universitatea Apollonia din Iași. Este vorba despre un echipament modern cu ajutorul căruia pot fi făcute teste pentru depistarea infecției cu COVID-19. Pentru a funcționa, aparatul a fost nevoie și de o investiție în valoare de 110.000 lei din bugetul Consiliului Județean Galați pentru achiziționarea unor echipamente.

La sfârșitul lunii aprilie, laboratorul a primit aprobarea pentru a funcționa de la Direcția de Sănătate Publică Galați, iar Primăria Tg. Bujor a depus un memoriu la Ministerul Sănătății pentru obținerea acreditării. Ordinul de ministru nu a fost, însă, emis până în prezent.

„Ministerul nu are bani, de aceea ne tot amână. Spitalul a trimis toate actele necesare, așteptăm de vreo trei săptămâni. Aparatul este foarte modern, poate fi folosit oricând, dar stă de pomană. Dacă laboratorul este acreditat, poate deconta serviciile oferite prin Casa de Sănătate. Este singurul aparat din această parte a județului și mi s-a spus că este probabil cel mai modern din România pe care îl are o localitate de nivelul orașului Tg.Bujor”, a declarat primarul Laurențiu Gîdei.

Tg. Bujor are o populație de peste 6.000 de oameni, însă spitalul deservește peste 63 mii locuitori întrucât este singura unitate spitalicească de o rază de 65 de km; cele mai apropiate spitale de află la Galaţi la 70 km, la Bârlad la 65 km şi la Tecuci la 60 km .

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here