Un deținut cere 150.000 euro despăgubiri deoarece „veceurile din penitenciar nu au tron”

Barbat cu catuse . Sursa FOTO: 4711018/Pixabay.com
Barbat cu catuse . Sursa FOTO: /Pixabay.com

Un deținut a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus în Penitenciarul Iași.  

Judecătorii Tribunalului nu au găsit, însă, nicio legătură între regimul de detenție și hipermetropia sau bronșita tabacică de care suferea deținutul și au decis respingerea acțiunii. Singurul argument concret adus de Gică Argint și care putea fi corelat cu starea sa de sănătate era că toaletele din penitenciar nu au „tron”. Cazul a ajuns ieri în fața magistraților Curții de Apel, care vor avea ultimul cuvânt, potrivit Ziarul de Iași.

Gică Argint a fost încarcerat în februarie 2011, la acel moment fiind sănătos. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă.

Argint a fost liberat în 2016 și a mers pentru consult și tratament la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operație, dar a comis un nou furt, fiind arestat.

La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obișnuit, constatându-se agravarea afecțiunilor.

„Față de afecțiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, și de fiecare dată trebuia să își facă nevoile din poziția în picioare, fiind dezumanizat și totodată supus torturii”, au reținut judecătorii din plângerea lui Argint.

Magistrații nu au putut găsi însă în plângere în ce ar fi constat tortura, tratamentele inumane și degradante la care a fost supus și care ar justifica despăgubirile de 150.000 de euro cerute.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here