Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate luni ultimul termen în dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, fost viceprimar general al Capitalei, este judecat pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Procesul se află în faza de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, pe 31 ianuarie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-ar fi întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar „tocmai fiindcă erau… pentru posturi TV”.
„Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin, că nu mai e cum era pe vremuri. (…) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: ‘te gândeşti dacă poţi sau îmi dai un şut în fund’. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid”, se arată în rechizitoriul DNA.
Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 de euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte „să aibă canale deschise” pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii.
Cetățeanul TV