Primarul general Nicușor nu vrea să fie prins în corzi la confruntările cu ceilalți candidați la Primăria Capitalei. A acceptat o singură confruntare, după ce s-a asigurat că dezbaterea va fi moderată de cine trebuie.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde și Platforma de Mediu pentru București i-au invitat pe principalii candidați la funcția de primar general – Gabriela Firea, Nicușor Dan, Sebastian Burduja și Cristian Popescu Piedone – la o dezbatere având ca teme mediul și calitatea vieții în Capitală.
Până aici pare a fi un demers lăudabil, menit să-i pună față în față pe candidații la funcția de primar general al Bucureștiului, o modalitate prin care aceștia să-și prezinte argumentele și proiectele referitoare la îmbunătățirea calității vieții în Capitală și protejarea mediului, relatează jurnaliștii de la Gândul. Potrivit acestora, totul nu este decât un scenariu care ar avea ca scop doar promovarea ideilor transmise de actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, care își dorește să obțină un al doilea mandat la Primăria Municipiului București.
„Demers organizat de două platforme care pretind că sunt apolitice, intenția lor e alta”
Avocatul Radu Dinulescu susține însă că, în spatele acestei invitații-surpriză, foarte bine cosmetizată media, se ascunde cu totul altceva, iar Nicușor Dan ar fi cel pentru care s-ar pregăti, asiduu, terenul. Asta în pofida faptului că Nicușor Dan, cel puțin deocamdată, se dovedește a fi un adversar al unor astfel de dezbateri de campanie electorală.
Organizarea acestei dezbateri a fost promovată de Oana Neneciu, reprezentant al Platformei de Mediu pentru București, sub pretextul asigurării unui cadru neutru în care vor fi abordate teme de mediu și calitatea vieții în Capitală. Surprinzător, pe Oana Neneciu – pretinsa susținătoare a unei dezbateri organizate pe un teren neutru – o regăsim în funcția de consilier pe probleme de mediu în cadrul Senatului României, în strânsă colaborare cu grupul parlamentar al Uniunii Salvați România (USR).
De asemenea, Oana Neneciu ocupă funcția de director executiv al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, asociație care a beneficiat de finanțări acordate din bani publici pe durata mandatului de primar al lui Nicușor Dan”, a dezvăluit avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
ECOPOLIS, finanțare nerambursabilă de 96.000 de lei din partea Municipiului București
Avocatul Radu Dinulescu atrage atenția că ONG-ul ECOPOLIS a fost folosit de Nicușor Dan în în scopul suspendării hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) referitoare la Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pentru sectoarele 2, 4 și 5 ale Capitalei.
ECOPOLIS ar fi primit 96.000 de lei – finanțare nerambursabilă – din partea Municipiului București, pentru un proiect de mediu numit „Stop arderii de deșeuri”. Paradoxal, la patru zile după ce a primit această sumă, ECOPOLIS, asociație condusă de Oana Neneciu, a declanșat, la Tribunalul București, acțiunea privind suspendarea hotărârilor CGMB referitoare la respectivele PUZ-uri.
„Centrul Pentru Politici Durabile ECOPOLIS – ONG finanțat din fonduri publice, provenind din bugetul local al municipiului București – a fost folosit de actualul primar general Nicușor Dan în scopul suspendării hotărârilor Consiliului General nr. 339/13.08.2020, nr. 443/26.07.2018 și nr. 242/18.06.2020, având că obiect aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 4 și 5.
În data de 28 decembrie 2021, respectiv în termen de patru zile după ce Asociația Centrul Pentru Politici Durabile ECOPOLIS – ONG condus de Oana Neneciu – a beneficiat, din partea Municipiului București, de o finanțare nerambursabilă în valoare de 96.000 lei, acordată din fonduri publice, în scopul implementării proiectului denumit «Stop arderii de deșeuri», această asociație a promovat, pe rolul Tribunalului București, acțiunea privind suspendarea hotărârilor aprobate de Consiliul General pe care le-am menționat, formându-se dosarul 37533/3/2021.
Au avut calitatea de pârâți Consiliul General al Municipiului București și Municipiul București, ambele părti fiind reprezentate în instanță de Nicusor Dan”, a precizat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
„Nicușor Dan apelează la aliații săi din mediul ONG, cu scopul de a evita dezbaterile convenționale”
În același timp, mai spune avocatul Radu Dinulescu, implicarea lui Nicușor Dan în litigiul legat de PUZ-urile de la sectoarele 2, 4 și 5 este deja o certitudine.
„În ceea ce privește gradul de implicare al primarului general în litigiul mai sus amintit, nu putem decât să constatăm, cu uimire, faptul că acesta s-a pronunțat ca fiind de acord – în calitate de reprezentant al Municipiului București și al Consiliului General – cu suspendarea hotărârilor aprobate de Consiliului General, deși obligația primarului general era, în mod evident, de a apăra actele administrative emise de autoritățile publice locale.
Așadar, inclusiv pe durata campaniei electorale, Nicușor Dan apelează la aliații săi – bine plătiți din fonduri publice – din mediul ONG, în scopul de a evita dezbaterile convenționale, organizate de trusturile media, cu participarea principalilor candidați la funcția de primar general”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.
Cetățeanul TV