Udrea, făcută praf de un sindicalist din penitenciare: Banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție!

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea va executa în țară cei șase ani de închisoare pe care i-a primit în Dosarul Gala Bute. Ea urmează să fie extrădată din Bulgaria, acolo unde a fost reținută, în baza unei decizii a Curții de Apel de la Sofia.

Cosmin Dorobanțu reprezentantul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a făcut o prezentare a condițiilor de care va beneficia fostul ministru în perioada pe care o va petrece în închisoare.

CITEŞTE ŞI:  Elena Udrea va fi extradată în România: Voi avea un mesaj zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra magistraților

„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.

Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi”, a precizat reprezentantul FSANP.

Cosmin Dorobanțu a reacționat, astfel, după atacurile și acuzațiile pe care Elena Udrea le-a adus sistemului penitenciar din România și celor care activează aici. Sindicalistul o acuză pe Udrea că a contribuit la sărăcirea unor generații de români, între care și familiile celor care lucrează în sistemul penitenciar.

Prejudiciază imaginea

„În continuare, Elena Udrea nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești. A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, a mai spus liderul sindical.

Condițiile în care Elena Udrea își va executa pedeapsa, primită în Dosarul Gala Bute, în penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou vor fi destul de bune. Ea va fi închisă într-o cameră de 4 metri pătrați, în condiții destul de bune, cu acces la grup sanitar, apă curentă etc. Apa caldă va fi după program, însă acesta nu va fi un impediment prea mare.

„După ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul supra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin.

În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii”, se arată în materialul transmis de Sindicat.
Elena Udrea va rămâne la Târgșorul Nou

Va sta la Târgşor Nou

Cosmin Dorobanțu reprezentantul FSANP s-a arătat sigur că Elena Udrea va executa cei șase ani de închisoare în penitenciarul de la Târgșorul Nou. E ava beneficia aici de statutul de persoană protejată, dat fiind funcția pe care a ocupat-o.

„Având în vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei și după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare-observare, tot în Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis.

Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.

Totodată, statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane cât și al siguranței proprii”, a mai precizat Cosmin Dorobanțu.
Condițiile de cazare de la Penitenciarul Târgșorul Nou

„Specificul Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou este reprezentat de celule concepute pentru cazarea la comun a persoanelor private de libertate femei. Din punct de vedere al spațiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spațiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru.

Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.

Spațiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit.
Cum sunt condițiile de igienă în penitenciar

Grupurile sanitare sunt dotate cu chiuvetă, duș, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră. Accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou la o sursă autorizată proprie. Calitatea apei, este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare. Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secțiilor de deținere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deținere.

Plimbarea în aer liber

Elena Udrea va avea puse la dispoziție articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură și pernă), conform normativului existent și valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curți de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activități în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare.

Activitățile zilnice vor fi organizate de administrația locului de deținere, astfel încât să poată fi alocat un interval cât mai mare de timp în afara camerei de deținere.
Despre hrana din penitenciar

Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menționarea normelor asigurate la mic dejun, prânz și cină.

Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afișate, zilnic, în cadrul fiecărei secții de deținere.

Asigurarea menținerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în camera de deținere, precum și de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate.
Asistența medicală de specialitate

Ce drepturi are

Dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al Elenei Udrea este garantat, fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă şi asistenţa medicală de specialitate. Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât şi îngrijirile terminale.

Asistenţa medicală, tratamentul şi îngrijirile în penitenciare se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar. Elena Udrea va beneficia, în mod gratuit, de medicamente, îngrijiri și tratament medical.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copiii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se arată în comunicatul transmis de FSANP.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here