Ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii care intră în Grecia

Foto sursa: Grecia, pixabay.com

Condiţiile de intrare în Grecia au fost modificate de autorităţile elene în contextul pandemiei de COVID-19. Până în 24 mai ora 06.00, vehiculele, altele decât cele pentru transportul de marfă, pot folosi punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio.

Accesul pe cale rutieră şi aeriană va fi permis pe baza unui test negativ pentru COVID. Sau a adeverinţei privind schema completă de vaccinare încheiată cu cel puţin 14 zile în urmă. Dar si a dovezii emise de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv , fiind obligată să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form). Acest lucru cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei.

Noi măsuri de intrare în Grecia de la data de 14 mai

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 14 mai 2021, ora 06.00. Ele se aplică până la data de 24 mai 2021, ora 06.00, potrivit g4media.ro.

Potrivit noilor măsuri adoptate de autorităţile elene, accesul pe cale rutieră şi aeriană pe teritoriul Republicii Elene va fi permis persoanelor care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii. Astfel, prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen. Sau prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului sau a dozei unice.

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. O altă  conditie este să prezinte o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă. Prin aceasta se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

MAE reaminteşte că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligaţia de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form). Acest lucru se face cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. Formularul este accesibil  pe https://travel.gov.gr/#/.

Accesul prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost schimbat

Accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost modificat. Prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri. Prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule.

Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este nonstop. Prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) şi Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetăţenii greci. Respectiv pentru persoanele rezidente în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esenţiale. Acest lucru în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcţionare al celor două puncte de frontieră este 07:00 – 23:00. Nu există o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.

Recomandările MAE

MAE informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autorităţile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Acest lucru se va face la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesionişti.

MAE recomandă cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate. Dar şi de a respecta măsurile aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Ele sunt preluate permanent de către operatorii Call Center.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: 00306978996222. Dar şi al Consulatului General al României de la Salonic: 0030 6906 479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.ro/http://salonic.mae.ro/. Dar şi http://www.mae.ro/.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.