UPDATE Criza RCA a luat sfârșit. Transportatorii s-au înțeles cu ASF pe valoarea polițelor pentru camioane

RCA

Transportatorii rutieri protestează joi în Piața Victoriei, între orele 9,00 – 15,00, nemulțumiți de creșterea tarifelor RCA, urmând să scoată în stradă peste 5.000 de autovehicule, au anunțat reprezentanții patronatelor.

UPDATE Criza RCA a luat sfârșit

Transportatorii rutieri au convenit, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, un tarif maxim al polițelor RCA de 7.500 de lei/an. „Există o delegație de patru persoane la ASF care a discutat și a ajuns la o înțelegere, o mostră de calcul. Au făcut calculele pentru vehicule comerciale de peste 16 tone la o valoare țintă de 7.500 de lei, care să fie valabilă din 3 octombrie. Este nevoie de avizul Consiliului Concurenței și al Guvernului pe acest tarif. S-a convenit să se ia în calcul frecvența și dauna medie, ținând cont de daunele întâmplate și neavizate, precum și de trendul acestora, de asemenea cheltuielile administrative de achiziție și taxe — maximum 25%. Se va folosi sistemul de bonus-malus, bonus în principiu și malus nu, pentru că pe perioada acestui tarif fixat, malus, trebuie să clarificăm cu ei. O să ne cheme la discuții să ne arate structura tarifului. Dacă reușim să obținem mai jos, va fi excelent. La discuții vom fi chemați probabil săptămâna viitoare. Pentru noi este ok și mâine”, a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu.

Circulaţia este restricţionată, începând cu ora 5,00, pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. De asemenea, circulaţia este resistematizată, de la aceeași oră, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

rca-protestParticipanţii şi autovehiculele vor părăsi zona între orele 15.00 şi 17.00, menţionează poliţiştii.

Protestul se va derula și în alte 20 de orașe din țară, cu un număr total de 100.000 de mașini.

Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 — au solicitat Guvernului României ca în textul Ordonanței de Guvern tarifele RCA să fie înghețate la valorile medii ale daunelor existente în evidențele ASF, și nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.

„Guvernul vrea să înghețe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvența daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele și cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite”, preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere dat publicității miercuri seara.

În aceste condiții, transportatorii au solicitat următoarele tarife: 1.050 lei/an — turisme persoane juridice, 1.108 lei/an — autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an — autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an — autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg, 4.907 lei/an — autoutilitare peste 16.000 kg și 2.129 lei/an — autobuze transport persoane.

Reprezentanții patronatelor din transporturile rutiere afirmă că RCA este obligatorie, iar metoda de calcul al RCA trebuie să fie „transparentă și publică”. În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport de marfă și pasageri și șase milioane de autoturisme.

De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului României să-l demită imediat pe actualul președinte al ASF, Mișu Negrițoiu, după ce, în ultimul an, „și-a dovedit incompetența în a conduce piața asigurărilor din România”. „În 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, în 2013 polița a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 și, în pofida sesizărilor și dialogului cu autorități și asigurători, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0 după iulie 2016”, se arată în comunicatul patronatelor din sector.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.