Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Parascheva

fotoi, sursa: g4media
fotoi, sursa: g4media

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită anual, pe data de 14 octombrie, de către creștinii ortodocși. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar, un semn distinctiv pentru importanţa slujbei.

În tradiția populară, „Sfânta Vineri” stăpânește peste lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. Acestea nu au voie să calce,să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau alte treburi prin gospodărie. Daca nu respectă această tradiție, femeile se vor alege cu dureri de cap. Bărbații nu au voie să muncească la câmp, iar dacă nu respectă această regulă, casa va fi lovită de un trăsnet.

Împărţirea covrigilor

Un alt obicei important și de bun augur este să împarți covrigi, lipii, pâine, must sau vin roșu. Atenție! Nu este bine să împarți nuci, castraveți sau pepene roșu.

CITEŞTE ŞI: Pelerinajul la racla Sfintei Parascheva începe astăzi la Iași. Semnalul de alarmă al medicilor

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, din Călăraşi.

Dacă fata nu este căsătorită și nu are copil, nu trebuie să muncească pentru că va rămâne nemăritată toată viața.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.