Toţi locuitorii din Bucureşti vor fi testați împotriva coronavirus cu ajutorul echipelor mobile .Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, afirmă că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare.
Echipele de testare vor merge din uşă în uşă.
Pe de altă parte, primarul general Gabriela Firea spune că a discutat tot cu profesorul Streinu-Cercel. Iar în câteva zile 12 maşini ecologice vor merge ţintit la bucureştenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa.
Toţi locuitorii din Bucureşti, testați împotriva coronavirus
Costache a declarat, la Adevărul Live, că în momentul de faţă sunt foarte multe contracte de achiziţie. Potrivit acestuia, săptămâna viitoare speră să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional.
Întrebat când vor ajunge kiturile din Coreea de Sud, Costache a spus că este vorba despre circa 180.000. Ele trebuie să ajungă în această săptămână.
„Sunt undeva în jur de 180.000. Ele trebuie să ajungă, cel tarziu, până la sfârşitul acestei săptămâni. Contractul este mult mai mare. Pe lângă iniţiativa Unifarm în Coreea de Sud sunt şi alte piste. Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane. Maxim 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat. Dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud. Si să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door”, a afirmat Victor Costache.
12 maşini ecologice puse la dispoziţie de Primăria Capitalei
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, la Antena 3, că în câteva zile 12 maşini ecologice puse la dispoziţie de Primărie vor merge la bucureştenii de peste 65 de ani şi la cei cu boli cronice pentru a-i testa.
„Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecţioase şi Tropicale Matei Balş, şi l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană şi aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă şi în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (…) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a şi pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului Bucureşti. Am pus primele baze ale acestei operaţiuni de sănătate publică.Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mişcare. Astfel încât medici să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou”, a afirmat Firea.
Operaţiunea va fi coordonată de Streinu-Cercel.
Ea a spus că operaţiunea va fi coordonată de Streinu-Cercel.
„Dorim (…) să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele care au depăşit 65 de ani. Cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Practic în câteva zile cele 12 maşini, care vor avea şi un medic infecţionist sau epidemiolog, vor merge ţintit la persoanele de peste 65 de ani. Dar şi la persoanele cu afecţiuni cronice. Sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani în Bucureşti. Primăria Capitalei achiziţionează teste şi kit-uri. Sunt convinsă că vom avea şi susţinerea DSP”, a mai spus Firea.
Potrivit datelor anunţate miercuri, la ora 13.00, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 906. Au fost diagnosticate alte 144 de persoane în ultimele 24 de ore. La ATI, erau internaţi 18 pacienţi. 8 erau în stare gravă.
Până la aceeaşi oră, la nivel naţional, au fost prelucrate 14.466 de teste. Din care 646 în unităţi medicale private.
Cetățeanul TV