Tensiuni mari la Vama Nădlac. Zeci de oameni carantinați din greșeală

Foto Vama Nadlac

Zeci de persoane au fost carantinate din greșeală la Vama Nădlac. Scandalul este cauzat de regulile noi regulile noi de intrare în țară. Timpul de așteptare este foarte mare, oamenii fiind nemulțumiți.

Mulți dintre ei critică faptul că trebuie să stea în carantină, deși au testul Covid-19 făcut.

Potrivit directorului DSP Arad, Horea Timiş doar în ultimele opt ore, peste 800 de persoane au fost carantinate. Iar de la începutul anului, susține directorul DSP, zeci de români au fost carantinăți „din greșeală”. De asemenea apare și informația conform căreia există o aplicație informatizată care ar ușura muncă autorităților vamale, însă, nu este folosită.

Peste 800 de români carantinați doar în ultimele opt ore

Românii sunt nemulţumiţi de schimbarea bruscă a regulilor. Ideea că trebuie să stea în carantină, chiar și cu testul PCR negativ i-a făcut pe unii să se enerveze. Doar în ultimele opt ore au fost carantinăți peste 800 de români, asta doar la Vama Nădlac I și Vama Nădlac II.

Pe lista galbenă sunt 67 de țări. Printre care și Marea Britanie, pentru care se instituie automat măsura carantinei pentru două săptămâni.

Măsură luată greșit

„Asigurăm triajul epidemiologic în vama. Dar aplicăm legislația în vigoare. Știu că există nemulțumiri. Toți colegii le sesizează de câteva săptămâni, după ce a crescut timpul de așteptare. Referitor la noile măsuri, este specificat testul PCR, nu cel rapid. Asta trebuie clar înțeles de toată lumea”, a precizat directorul DSP Arad, Horea Timiş.

El a spus că au loc adesea nși erori, din cauza numărului mic de angajați care trebuie să facă triajul epidemiologic al celor care intră în țară, de la începutul anului „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”.

Lipsa de personal, o problemă

Directorul DSP Arad știe de situația de la granița țării. El susține că această se datorează lipsei de personal, potrivit .digi24.ro.

„Noi avem o problemă. Nu avem personal. Angajațîi sunt epuizați. Nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade. Cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni”, a declarat Horea Timiş.

Lipsa de personal se datorează faptului că medicii școlari și asistențîi medicali s-au reîntors la școală. Iar în vamă au ajuns să mai lucreze doar „douăzeci și ceva de persoane”, în timp ce, că totul să meargă bine, este nevoie de cel puțîn încă 21 de angajați.

Aplicație nefolosită

O aplicație care să îi permită fiecărui cetățean să își completeze datele personale rapid ar fi ușurat muncă tuturor.

Aflăm că există o astfel de aplicație, chiar de anul trecut când prin Vama Nădlac treceau zilnic cel puțîn 1.200 de persoane. Dar autoritățile nu au aprobat-o, astfel că nu poate fi folosită, susține oficialul DSP.

„A fost o inițiativă în primul val al pandemiei. Niște colegi de la București au creat o astfel de aplicație. Dar am înțeles că nu a trecut de forurile superioare. Există o aplicație funcțională. Dar în comisiile de specialitate nu au acceptat-o. A primit acordul STS, a fost implementată până în stadiul de proiect pilot. Dar din varii motive totul s-a oprit aici”, a declarat Horea Timiş.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.