Subvenții la energie pentru 13 milioane de români! Anunțul ministrului Economiei

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, sursa: Facebook
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, sursa: Facebook

Ministrul Energiei a declarat că Guvernul va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh.

Ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

Căutarea furnizorilor

„Prin acest mecanism pe care îl facem la electricitate va fi că toți cei care au un furnizor de electricitate care are prețul mare va fi stimulat să-și caute și în piața concurențială – și găsește foarte mulți – să-și găsească și să se mute la un alt furnizor care are prețul mai mic. De ce este stimulat? Pentru că valoarea fixă de 18 va fi procentual mult mai mare din factură dacă prețul lui de energie electrică este mai mic. Va fi un avantaj pentru românii care vor să se mute de la furnizorul pe care îl au și care-și caută un furnizor care are prețul sub piață”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat că această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului.

CITEȘTE ȘI: Virgil Popescu critică dur furnizorii de energie electrică.„M-am trezit cu o factură pentru luna ianuarie 9 milioane și ceva de lei vechi”

„De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Popescu.

„Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KW. Cel mai mic este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KW la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat.

Avem consumatori între 30 de KW și 200 de KW lunar. Acest prag de 30 de KW înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.

Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu.”, a spus Virgil Popescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here