SUA, mesaj pentru România: Urez poporului român o zi naţională foarte fericită!

Secretarul de stat Antony J. Blinken , Sursa: Ambasada SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a felicitat poporul român în numele Statelor Unite ale Americii de Ziua Marii Uniri.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, la Parada de 1 Decembrie: Avioanele şI elicopterele nu mai zboară!

Acesta a subliniat că este un an special, pentru că a coincis cu cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România.

„Relaţia noastră este puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţenii noştri şi pentru oamenii din întreaga lume.

Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe chestiuni, inclusiv securitate, în timp ce suntem uniţi cu aliaţii şi partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.

Urez poporului român o zi naţională foarte fericită şi aştept cu nerăbdare parteneriatul nostru să devină şi mai puternic în anul care urmează”, a spus Antony Blinken în mesajul publicat pe site-ul Departamentului de stat.

4000 de soldaţi în România

„Rusia a transformat regiunea într-o zonă de război”, a declarat Blinken în timpul conferinței de presă comune cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în care a amintit că SUA au deja aproximativ 4.000 de soldați desfășurați în România și și-a reînnoit angajamentul de a nu-și abandona aliații din regiune.

Blinken a lăudat reacția României la invazia Rusiei în Ucraina, dând ca exemplu guvernul de la București, care și-a majorat cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5% pentru a-și întări capacitatea de descurajare după izbucnirea unui război la scară largă în țara vecină.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a mulțumit Statelor Unite pentru detașarea a mii de soldați suplimentari în România de la începutul invaziei rusești și a insistat ca această desfășurare să fie completată cu staționarea mai multor echipamente militare în țara sa.

Aurescu, al cărui guvern lucrează la mai multe proiecte energetice pentru a conecta România cu Azerbaidjan și Georgia, a subliniat importanța „consolidării Mării Negre ca punct de tranziție între Europa și Caucaz și Asia Centrală”.

De asemenea, cei doi lideri s-au referit la contribuția României la securitatea energetică a Republicii Moldova, care, de când Rusia a distrus o parte din sistemul de electricitate al Ucrainei, primește peste 80% din energia electrică din rețeaua românească.

La 27 noiembrie, Ucraina a efectuat un test pentru a importa energie electrică din România, având în vedere bombardamentele constante ale Rusiei, care fac ca o parte din sistemele sale de generare a energiei electrice să nu mai poată fi utilizate.

Pentru a-și garanta aprovizionarea și pentru a putea exporta mai multă electricitate, România a primit luna aceasta din partea SUA un împrumut de peste 3 miliarde de dolari pentru a construi încă două reactoare la singura sa centrală nucleară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here