ȘTIRILE ZILEI – CCR amână să ia o decizie pe codurile penale scrise de Iordache și Dragnea; Măzăre face nuntă la Rahova

14.00 Declin demografic în 2019. Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat în luna mai, când s-au pierdut 5.511 de locuitori, faţă de 4.395 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza creşterii mortalităţii, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai multe detalii aici, pe cetateanul.net.

12.30 Iohannis spune că el o susține pe Kovesi. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a reafirmat, miercuri, susţinerea pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european şi apreciază că sunt ”şanse bune” pentru ca aceasta să ocupe postul. Iohannis atrage atenţia, însă, că nu este un lucru garantat şi afirmă că este o poziţie care nu se poate negocia cu comisarii europeni, preşedinţii sau vicepreşedinţii Parlamentului European. ”Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kovesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kovesi şi mai multor conducătorul relevanţi din politica europeană. Deci, acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kovesi, însă această poziţie nu este una care intră în negocieri cu comisarii sau cu preşedinţii sau cu vicepreşedinţii de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat şi am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kovesi, ar fi un rezultat foarte bun şi pe care eu mi-l doresc”, a declarat, miercuri, într-o cinferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

11.30  Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pe sesizările lui Iohannis şi ale Opoziţiei pe Codurile Penale. Curtea Constituţională a amânat a şasea oară pronunţarea pe sesizările de neconstituţionalitate referitoare la Codurile penale, formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de Opoziţie PNL şi USR. Este vorba de sesizările la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Judecătorii au amânat pentru joi, 11 iulie, pronunţarea pe sesizări.

 11.20 Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 3,17%. Este cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni, potrivit datelor publicate, astăzi, de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

11.00 Tragedie la Spitalul Județean din Focșani. O femeie a murit la puțin timp după ce a născut din cauza unui stop cardio-respirator. Medicii de la Urgențe au intervenit, au încercat să o resuscite, într-o prima fază au reușit, dar până la urmă femeia a decedat.Familia în doliu a făcut plângeri la Poliție și Parchet și solicită realizarea unei anchete.

10.30 Cazul „Sorina”. Judecătorii decid dacă fetița are voie să plece din țară. Tribunalul Olt judecă, astăzi, solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin. Totodată, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM discută suspendarea din funcţie a procuroarei Maria Piţurcă, cea care a preluat fetița de la asistentul maternal.

10.00 Zăpadă în toiul verii, la peste 2.300 de metri altitudine. Primul strat de zăpadă din luna iulie a fost înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri din cauza temperaturilor scăzute pe Vârful Pietrosu Rodnei, judeţul Maramureş. ”În luna iulie eu nu îmi aduc aminte să fi nins, în urmă cu 15 ani, în luna august, a mai fost o fulguială sus pe munte, dar nu în iulie”. (Sorin Timiş, primarul orașului Borșa). https://www.mediafax.ro/social/ninsoare-in-toiul-verii-in-romania-prima-zapada-din-luna-iulie-inregistrata-la-peste-2-300-de-metri-altitudine-18229437

9.00 Fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, se căsătorește astăzi, în Penitenciarul Rahova. La ceremonie pot participa doar 10 persoane, nu sunt permise prăjiturile şi nici fotografiile. Un ofiţer al stării civile se va deplasa la Penitenciarul Rahova pentru a oficia căsătoria. Măzăre este condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here