SRI a sesizat DIICOT în cazul lui Darius Vâlcov. Fostul primar, acuzat de divulgare de secrete de stat

dosarul publicării protocolului SRI - Parchetul General

SRI a sesizat DIICOT în cazul lui Darius Vâlcov, pentru divulgarea informaţiilor secrete de stat (articolul 303 din Codul penal), după ce fostul primar din Slatina a publicat protocolul din 2016 de colaborare între SRI şi Parchetul General.

SRI a sesizat DIICOT în cazul lui Darius Vâlcov în urmă cu o lună şi DIICOT a început deja urmărirea penală in rem (pentru faptă, nu împotriva unei persoane).

În august, Parchetul General (PG) a anunţa că a deschis un dosar penal pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat (articolul 305 din Codul penal) în legătură cu publicarea de către Vâlcov a aceluiaşi protocol. Diferenţa între cele două infracţiuni ţine de mărimea pedepsei. Divulgarea informaţiilor secrete de stat se pedepseşte cu închisoare de la doi la șapte ani în vreme ce neglijenţa în păstrarea informaţiilor secrete de stat, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Adina Florea, candidatul pentru şefia DNA propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, a fost audiată ca martor în dosarul deschis la PG în condiţiile în care procurorii au informaţii că o protocolul a fost sustras din camera documenteleor clasificate de la Parchetul Curţii de apel Constanţa (PCACT). Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate de la acest parchet, adică cel responsabil cu documentele clasificate.

Acum, se aşteapă răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis la propunerea lui Tudorel Toader. Între timp, Adina Florea s-a înscris şi a obţinut un post de execuţie în urma concursului organizat de CSM de recrutare a personalului pentru nou înfiinţata Secţie pentru investigarea magistraţilor din cadrul PG.

Pe 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.