SONDAJ. Un miliard de oameni cred în vrăjitorie!

FOTO: WALL

Un sondaj care a cuprins 95 de ţări arată că mai bine de o jumătate din populaţia Rusiei crede în existenţa forţelor răului, în blesteme şi în vrăjitorie, în timp ce, la nivel global, un miliard de oameni cred în magie.

CITEŞTE ŞI:  Băiatul liderului clanului Sadoveanu a fost reținut, după ce a cerut 10.000 de euro unei fete pentru a face vrăji

Rezultatul obţinut în urma sondajului aplicat în cele 95 de ţări a demonstrat faptul că un miliard din populaţia lumii crede în vrăjitorie, iar Rusia se află printre primele locuri.

Astfel, cercetătorii au descoperit că 56% dintre ruşi cred în existenţa puterilor supranaturale, fiind o valoare destul de ridicată, în comparaţie cu cea din Occident.

Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universităţii Americane din Washington, pune acest rezultat pe seama condiţiilor de viaţă existente în Rusia.

Rusia, foarte expusă

„Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (…) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia) și astfel căută să își explice nenorocirile din viața lor și le atribuie unor puteri supranaturale precum vrăjitoria”, afirmă profesorul Boris Gershman.

De asemenea, cercetătorii au observat că astfel de credinţe sunt specifice oamenilor care trăiesc în statele cu democraţii slabe, fiind un aspect care se leagă foarte mult şi de cultură sau educaţie.

În plus, studiul a arătat că populaţia religioasă tinde să creadă mai mult în forţele răului şi în magie.

„În general, credinţele religioase şi de vrăjitorie merg mână în mână”, au scris cercetătorii în studiu.

Este important de precizat faptul că studiul nu a vizat ţările cu o populaţie foarte mare, precum China sau India, notează Live Science.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here