luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăSONDAJ: Peste 55% dintre români vor să se vaccineze! 17% dintre români...

SONDAJ: Peste 55% dintre români vor să se vaccineze! 17% dintre români cred că viruslui este o MINCIUNĂ

-

Peste 55 dintre români declară că intenţionează să se vaccineze anti COVID19 în cursul acestui an, în timp ce dintre cei 39,4% care afirmă că nu doresc să se vaccineze, jumătate susţin că şi-ar putea schimba opinia în viitor, iar cealaltă jumătate afirmă că este o decizie definitivă, arată un sondaj de opinia realizat de către INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe).

Sondajul de opinie, realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, reprezintă o evaluare independentă sintetică a opiniilor românilor cu privire la vaccinarea anti-COVID 19. Cercetarea sociologică este împărţită în trei capitole, primul capitol fiind dedicat măsurării intenţei de vaccinare anti-Covid19.

„Mai mult de jumătate dintre români (55%) declară că intenţionează să se vaccineze anti COVID19 în cursul acestui an, iar dintre cei aproape 40% care afirmă că nu doresc să se vaccineze, jumătate susţin că şi-ar putea schimba opinia în viitor, iar cealaltă jumătate afirmă că este o decizie definitivă. Analizând datele în ansamblu, constatăm că aproximativ 20% din populaţia României are opinii foarte ferme împotriva vaccinării, un alt grup de 20% fiind relativ sceptic, dar dispus să îşi schimbe opinia în viitor funcţie de mai mulţi factori, printre cei mai importanţi fiind un număr foarte mic de cazuri în care administrarea vaccinului să fi provocat efecte adverse, respectiv o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical. Convingerea acestui public încă neîncrezător, dar deschis la argumente raţionale ar putea duce rata de acceptare a vaccinării în România la aproximativ 75%. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este însă necesar un efort major de informare corectă, detaliată, coerentă şi coordonată care să includă entităţi specializate, academice, culturale, politice”, a declarat Remus Ştefureac, director Strategic Thinking Group / Asociaţia Grupul de Gândire Strategică. „Este îmbucurătoare dorinţa de vaccinare înaltă în rândul vârstnicilor, categoria socio-demografică cea mai vulnerabilă la COVID-19. Lipsa de încredere în procesul de vaccinare sau în necesitatea acestuia sunt semnificative în mediul rural şi în rândul celor mai săraci dintre români (două categorii care în bună măsură se suprapun) de oriunde de pe teritoriul ţării. Viitoare iniţiative de comunicare şi mobilizare trebuie să se concentreze pe aceste grupuri”, a afirmat sogiologul Barbu Mateescu, membru în Consiliul Consultativ al Strategic Thinking Group.

Epidemia, o minciună

68.3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, 17.2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, iar 10.4% că este o minciună. 4% nu ştiu sau nu răspund.

Cei peste 45 de ani, cei cu educaţie mai ridicată, locuitorii din Bucureşti şi urbanul mare, din regiunile Vest, Nord-Vest şi Bucureşti Ilfov şi cei cu un venit lunar peste 2000 lei cred într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate.

Tind să creadă că epidemia de coronavirus este o minciună mai ales: tinerii, cei cu un nivel de educaţie mai scăzut, inactivi potenţial activi, rezidenţii din oraşele mici sau mediul rural, cei fără venit sau cu un venit redus, sub 1000 lei.

76.6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra faţă de unele boli, în timp ce 21.4% îşi exprimă dezacordul, iar 1.9% nu ştiu sau nu răspund.

65.8% dintre cei chestionaţi declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli. 12.7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7.8% de două-trei ori, 12.7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0.5% mai des. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 0.6%. În opinia a 54.8% dintre români, vaccinarea în masă a populaţiei României împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus. 33.7% sunt de părerea contrară, iar 11.5% nu ştiu sau nu răspund.

55.2% dintre români declară că intenţionează să se vaccineze împotriva Covid-19 în cursul acestui an, 39.4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5.4% nu ştiu sau nu răspund.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt: teama de posibile reacţii adverse (30.9% invocă acest lucru drept principalul motiv pentru care nu sunt de acord să se vaccineze), neîncrederea în eficienţa vaccinului (26.8%) şi informaţiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID 19 (14.7%). 12.7% îşi justifică refuzul de a se vaccina prin faptul că nu cred că virusul Covid-19 există, iar 5.8% menţionează că sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8.2% invocă alt motiv. Procentul non-răspunsurilor este 0.9%.

Datele au fost culese în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului multistadial stratificat a fost de 1200 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,8% la un grad de încredere de 95%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...