Sondaj intern PSD. Ce scor ar obține primarul general Gabriela Firea într-o confruntare cu Klaus Iohannis

sondaj intern PSD

Un sondaj intern PSD prezentat la ședința CEx de vineri de către vicepreședintele Adrian Țuțuianu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, arată ce scor ar obține primarul Gabriela Firea dacă ar ajunge în turul doi la prezidențiale alături de Klaus Iohannis.

De asemenea, acest sondaj intern PSD arată că liderul partidului, Liviu Dragnea, are o popularitate prăbușită în raport cu cea a partidului. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale și ar candida, Liviu Dragnea n-ar fi votat decât de 4% din electorat.

Sondajul, realizat în perioada 1-10 septembrie, are și o secțiune referitoare la alegerile prezidențiale și ia în calcul o candidatură a lui Liviu Dragnea. În sondaj mai sunt luate în calcul candidaturi ale Gabrielei Firea, Călin Popescu-Tăriceanu (din tabăra puterii), respectiv ale lui Dacian Cioloș și Laura Codruța Kovesi, din tabăra opoziției.

Astfel, rezultatele sondajului obținut de Digi 24 arată că președintele Klaus Iohannis domină competiția electorală în primul tur, obținând un scor de două ori mai mare decât al candidatului de pe locul 2 (Tăriceanu) și mai mult decât scorul combinat al celorlalți doi candidați din zona anti-PSD (Kovesi + Cioloș).

Candidatul PSD Liviu Dragnea nu obține decât locul cinci, la distanță considerabilă de ceilalți, se arată în concluziile acestui sondaj intern PSD. Locul doi este ocupat de Călin Popescu-Tăriceanu, prezentat în sondaj ca fiind candidat din partea ALDE (candidatură separată de PSD). În ciuda acestei candidaturi separate, rezultă că voturile electoratului PSD se îndreaptă mai degrabă spre Tăriceanu decât spre candidatul propriu, Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis domină în mod constant competiția electorală și în al doilea tur. Obține cele mai multe voturi atât în competiție directă cu candidații din tabăra anti-PSD, situându-se mult peste aceștia, cât și în competiție indirectă cu ceilalți doi candidați anti-PSD: Cioloș și Kovesi.

CANDIDAȚI ANTI-PSD

 • IOHANNIS: Cel mai popular candidat în acest sondaj intern PSD. În creștere. Clar peste nivelul semnificativ de 30%. Chiar și peste 40%, în jur de 45%
 • KOVESI: Vine tare din urmă. În creștere, îndeosebi după demitere. Clar peste 30%. Tinde să treacă de 40%
 • CIOLOȘ: Stagnare recentă. Cel mai slab poziționat dintre candidații anti-PSD. În jurul lui 30%sondaj intern PSD

CANDIDAȚI PRO-PSD

 • FIREA: În scădere. Până recent, singura candidată pro-PSD care atingea nivelul semnificativ de 30% și reușea să facă față candidaților anti-PSD (cu excepția lui Iohannis). Din primăvară însă în scădere. Acum la 25%
 • TĂRICEANU. Constant în jur de 20%
 • DRAGNEA. Constant în jur de 15%. Candidatul cel mai slab poziționat din tabăra pro-PSD.

VARIANTE DE TUR II

 • IOHANNIS – FIREA. Un an de zile, din vara lui 2017 până în vara lui 2018, au mers în cursă foarte strânsă. După demiterea lui Kovesi, Iohannis a mărit în mod constant ecartul față de Firea. Ecart de 20 de puncte
 • IOHANNIS – TĂRICEANU. Ecart de aproape 25 de puncte, în creștere
 • IOHANNIS – DRAGNEA. Cea mai dezechilibrată combinație. Ecart de aproape 30 de puncte
 • CIOLOȘ – FIREA. Până recent, Firea îl bătea clar pe Cioloș. Acum, de când cu demiterea lui Kovesi, competiție strânsă. Cea mai echilibrată variantă de tur II. Egalitate.
 • CIOLOȘ – TĂRICEANU. Până la demiterea lui Kovesi, egalitate. După, ușor avans al lui Cioloș. Și aceasta o variantă echilibrată. Ecart de 5 puncte.
 • CIOLOȘ – DRAGNEA. O perioadă scurtă, în 2017, egalitate, apoi avans din ce în ce mai mare al lui Cioloș. Ecart de 15 puncte.
 • KOVESI – FIREA. Până la demiterea lui Kovesi, Firea o învingea clar pe aceasta. După, Kovesi se clasează înaintea lui Firea, cu avans în creștere. Ecart de 13 puncte.
 • KOVESI – TĂRICEANU. Inițial, ușor avans al lui Kovesi, situație aproape de egalitate. În prezent avans în creștere al lui Kovesi. Ecart de 12 puncte.
 • KOVESI – DRAGNEA. În 2017, aproape egalitate. Din 2018 încolo, avans din ce în ce mai clar. Ecart de 25 de puncte în favoarea lui Kovesi, unul din cele mai mari din toate variantele de tur II.

LĂSAȚI UN MESAJ