SONDAJ INSCOP pentru europarlamentare. PSD și PNL sunt aproape la egalitate

PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot a românilor, arată rezultatele unui sondaj INSCOP pentru europarlamentare, realizat în perioada 5-13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Astfel, dintre cei care îşi exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion), 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, urmând Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%. Faţă de luna precedentă, procentele cu care sunt cotate partidele înregistrează variaţii minime, cu excepţia Pro România.

Intenţia românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă „sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă „sigur voi vota”. 11,8% dintre respondenţi au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 7,7% dintre respondenţi, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre români, pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar pentru varianta 8 au optat 11%. 11,8% dintre respondenţi au ales varianta 9, în timp ce doar 26,9% au declarat că vor merge sigur să voteze. 8,3% reprezintă non-răspunsuri.

SONDAJ INSCOP pentru europarlamentare. Mai mulți români spun că se duc la vot

Comparativ cu luna februarie, creşte foarte uşor procentul celor care declară că sigur vor vota, în contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.

Întrebarea privind opţiunile de vot a oferit respondenţilor atât posibilitatea de a alege un partid/alianţă politică, precum si de a opta pentru variantele „nu merg la vot”, „nu m-am hotărât”, „nu ştiu sau nu răspund”. În acest sens, potrivit datelor sondajului, 29,7% dintre respondenţi declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu ştiu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.

Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară, ceea ce reprezintă 58,5% din eşantion, 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele două partide fiind practic la egalitate. Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%.

Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS.  De precizat că Alianţa 2020 şi UNPR au fost măsurate pentru prima dată în sondajul din această lună. Faţă de luna precedentă, se observă că procentele cu care sunt cotate partidele politice înregistrează variaţii minime, cu excepţia Pro România care creşte cu aproximativ două procente.

La alegerile europarlamentare, rezultatul final al votului va fi influenţat suplimentar de numeroşi factori care nu pot fi cuantificaţi într-un sondaj de opinie, precum activitatea partidelor politice, mobilizarea organizaţiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu convocarea unui referendum în ziua votului), componenţa listei finale de candidaţi pe care o va prezenta fiecare partid, prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara ţării.

În ceea ce priveşte prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor, în acest sondaj INSCOP pentru europarlamentare s-a realizat o estimare pe baza unei întrebări dedicate (Pe o scală de la 1 la 10 în care nota 1 înseamnă sigur nu voi vota, iar nota 10 înseamnă sigur voi vota, indicaţi în ce măsură intenţionaţi să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi organizate în luna mai 2019?).

În condiţiile în care luăm în considerare doar respondenţii care aleg opţiunile 9 şi 10 pentru a izola un segment de populaţie care declară un grad foarte mare de certitudine al prezenţei la vot în ziua alegerilor (reprezentând 38,7% din populaţie, conform datelor sondajului de opinie) şi corelăm aceste răspunsuri cu întrebarea privind opţiunile de vot, constatăm uşoare modificări ale procentelor obţinute de partidele/alianţele politice măsurate, arată INSCOP Research. Astfel, PSD, PNL, Alianţa 2020 USR-PLUS ar obţine mai multe voturi, în timp ce ALDE, Partidul Pro România şi PMP ar pierde voturi. Astfel 29,1% dintre respondenţi declară că ar vota cu PSD (comparativ cu 26,9% la întrebarea clasică), iar 27,1% cu PNL (comparativ cu 26,3% la întrebarea clasică). Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 17,7% (15,3% la întrebarea clasică), Partidul Pro România cu 8,1% (9,1% la întrebarea clasică), ALDE cu 7,9% (9,3% la întrebarea clasică) şi UDMR cu 5,2% (5% la întrebarea clasică). Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7% (4,4% la întrebarea clasică), DEMOS cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,2%. Rezultatele acestei corelaţii trebuie analizate cu reţinere având în vedere că se bazează pe un sub-eşantion mai mic (aproximativ 400 de subiecţi), ceea ce duce la creşterea nivelului de eroare a datelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.