luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaȘomaj în Italia. Cum pot lua românii care au rămas fără serviciu...

Șomaj în Italia. Cum pot lua românii care au rămas fără serviciu acest ajutor de la statul italian

-

Șomaj în Italia. Românii care au contract de muncă în Italia, înregistrate la Institutul Național de Previdență Socială pot beneficia de șomaj dacă își pierd locul de muncă. Regulile s-au schimbat de anul trecut. Potrivit The Italian Times, după intrarea în vigoare a unei noi legi a muncii din noiembrie 2019, s-au schimbat condițiile de șomaj în Italia pentru cei care lucrează în asistență casnică și vor avea mai multe beneficii.

Înainte de această lege, cei interesați de șomaj în Italia trebuie să știe că exista condiția ca o îngrijitoare, o menajeră sau o bonă să fi lucrat cel puțin 30 de zile în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de ajutor financiar. Apoi, regula a fost schimbată și s-a impus că este nevoie de cel puțin 5 săptămâni de contribuții plătite la stat în ultimul an cu minimum 24 de ore lucrate pe săptămână.

Schimbare venea în sprijinul celor care au contracte pentru activități plătite cu ora, cărora le era destul de dificil să le fie calculate cele 30 de zile lucrătoare în condițiile în care unele menajere lucrează 3 sau 4 ore pe zi. Însă și această normă era discriminatoare și existau persoane care nu făceau 24 de ore lucrate într-o săptămână.

De la 27 noiembrie 2019, cei care sunt interesați de șomaj în Italia și lucrează ca bone, menajere sau îngrijitoare pot beneficia de această indemnizație indiferent de numărul de ore lucrate săptămânal. Se păstrează condiția de a fi lucrat minim 5 săptămâni într-un an.

Șomaj în Italia. Ce alte condiții mai trebuie respectate

Pentru a primi șomaj în Italia mai trebuie îndeplinite câteva alte condiții. De exemplu, angajații să fie concediați involuntar de la locul de muncă, din motive neimputabile lor; să aibă în ultimii 4 ani de muncă cel puțin 13 săptămâni lucrate, cu taxele plătite la zi; să aibă plătite cel puțin 5 săptămâni de contribuții în ultimele 12 luni; să depună după pierderea locului de muncă declarația de Imediată Disponibilitate (DID) la Centrul Forțelor de muncă competent (Centro per l’impiego).

Există mai multe metode prin care puteți transmite cererea ce acordare a indemnizației: online, prin intermediul serviciilor telematice, accesibile, pe portalul INPS, în baza codului fiscal și a codului PIN ce trebuie solicitat la INPS; Contact Center la numărul de telefon 803164 gratuit de pe un telefon fix sau la numărul 06 164 164 de pe un telefon celular, cu tariful prevăzut de compania telefonică a fiecăruia; cu ajutorul Patronatelor, care sunt conectate online cu INPS.

Foarte important de precizat este faptul că solicitarea pentru șomaj în Italia trebuie depusă în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă. Plata șomajului se poate face prin cec, virament bancar sau la la orice ghișeu poștal din Italia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...