Șoferii români au început să evite cursele spre Franța

FOTO: Schwoaze/Pixabay.com
FOTO: Schwoaze/Pixabay.com

Cei aproximativ 100.000 de șoferi români care lucrează în spațiul comunitar au început să evite cursele spre Franța, după atacurile cu arme albe îndreptate asupra conducătorilor auto profesioniști.

Parlamentarul Dumitrița Gliga spune că nu sunt de ajuns declarațiile de îngrijorare făcute de Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Paris.

„Am transmis o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema riscurilor majore de securitate la care sunt expuşi şoferii profesionişti români pe teritoriul Republicii Franceze (…) Cei aproximativ 100.000 de şoferi români care lucrează în spaţiul comunitar încep să evite cursele spre Franţa, sau chiar simpla tranzitare a ţării, pentru că nu se simt în siguranţă pe teritoriul acestui stat. Şi, mai grav, nu simt deloc că ţara lor îi apără şi îi protejează în vreun fel, ceea ce mi se pare deopotrivă trist şi inacceptabil”, a arătat Dumitriţa Gliga.

În urmă cu aproape o lună, într-o parcare de pe autostrada A28 din Franţa, între oraşele Abbeville şi Amiens, un şofer de camion român, Mihai Spătaru, a fost ucis cu o sabie, sub ochii soţiei sale, de hoţii pe care-i surprinsese în timp ce încercau să fure mărfuri din semiremorca autotrenului.

După două săptămâni, în ziua de 6 iunie, un alt şofer de camion român, Vasile Marian, a fost victima unui atac cu arme albe, tot într-o parcare de pe o autostradă din Franţa, dar a reuşit să se salveze şi să-şi salveze şi un coleg, şofer pe un autotren înmatriculat în Belarus, a adăugat ea.

„Aceste două întâmplări sunt doar cele mai cunoscute, mai mediatizate, însă, pe forumurile şi grupurile lor, şoferii români de camioane spun că, din păcate, pe teritoriul Republicii Franceze, astfel de atacuri armate asupra şoferilor est-europeni în general şi asupra românilor în special, se produc în mod constant, în ultimul timp, cu precădere în zona Pas de Calais.

Sunt informată despre faptul că Ambasada României la Paris a cerut autorităţilor franceze explicaţii despre cele întâmplate, în ambele cazuri, despre lentoarea cu care a acţionat, pare-se, Jandarmeria Franceză. Am citit că dumneavoastră, personal, v-aţi exprimat „îngrijorarea” şi că urmăriţi situaţia securităţii şoferilor români în Franţa şi în întreaga comunitate europeană. Domnule ministru, permiteţi-mi să fiu de părere că îngrijorarea dumneavoastră şi a personalului Ambasadei României la Paris nu sunt suficiente”, susţine Dumitriţa Gliga.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here