Șoferii de camioane din România care transportă internațional mărfuri, fără izolare și carantină

Șoferii de camioane din România care transportă internațional mărfuri, fără izolare și carantină. Ordonanța Militară 2, care a intrat în vigoare duminică seară, prevede o măsură care faclitează transportul de marfă.

Șoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare. Dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Șoferii de camioane din România care transportă internațional mărfuri, fără izolare

Până acum, doar șoferii autovehiculelor cu masă de minimum 3,5 tone beneficiau de o asemenea facilitate.

În schimb, șoferii autovehiculelor de marfă au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție. Dar si dezinfectant, mănuși, mască pentru față. Ei trebuie și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) ceruse Guvernului în 12 martie să elimine imediat măsura de punere în autoizolare 14 zile a șoferilor români de camioane care fac transport internațional spre România.

”Menținerea acestei măsuri va bloca economia României. Cu efect imediat în următoarea săptămână și cu consecințe catastrofale generate de lipsa mărfurilor. Dar și de închiderea unităților de producție și reducerea considerabilă a comerțului. Acest lucru ce va produce mai multe victime în timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus în următoarele 90 de zile”, arată UNTRR în comunicat citat.

Transport liber in Italia

Uniunea transportatorilor susține că Italia nu interzice accesul camioanelor și nu a oprit producția și comerțul.

Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania. Acolo se transportă rutier 2 milioane de tone anual, ceea ce înseamnă 277 camioane pe zi. Se pot realiza monitorizări – verificare temperatură și simptome, completare formulare (atenție – pe formular nu se specifică meseria persoanei). Dacă există suspiciuni serioase șoferul să fie pus în izolare sau carantină. În Italia se procedează la astfel de verificări. Dar transportul rutier de mărfuri nu este blocat, mai arată transportatorii.

Ei citează și criza accentuată de șoferi din România. Este un deficit de 45.000 de șoferi profesioniști pentru vehiculele de transport marfă și pentru vehiculele de transport persoane de peste 1+8 locuri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.