Şmecherii din Parlament şi-au recuperat în instanţă pensiile uriaşe! Cine este printre beneficiari

Tăriceanu, despre candidatura la Cotroceni

Zeci de parlamentari îşi vor recupera pensiile speciale, după ce au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea banilor în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

„Admite cererea în parte. Obligă pârâţii Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi Secretariatul General al Senatului să repună pe reclamanţi, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, în plată cu indemnizaţia pentru limita de vârstă, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006, şi pârâţii Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Parlamentul României – Senatul să plătească reclamanţilor, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, această indemnizaţie, începând cu data de 10.06.2022.
Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în 30 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului, luată săptămâna trecută.

Procesul deschis acum un an

În aprilie 2021, foştii parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a-şi recupera pensiile speciale.

Procesul s-a „plimbat” pe la mai multe instanţe, iar în final magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au fost nevoiţi să dea câştig de cauză reclamanţilor, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Printre cei care au câştigat în instanţă recuperarea pensiilor speciale se află:

CITEŞTE ŞI: Simion se luptă cu BNR: Nu este normal ca românii să plătească pentru pensiile speciale nesimțite!

  • Călin Popescu-Tăriceanu (cinci mandate de deputat şi două de senator, fost premier şi preşedinte al Senatului, lider al PNL şi ALDE) – conform ultimei declaraţii de avere, din 2021, deţine cinci apartamente şi o casă de vacanţă, două terenuri, cinci maşini şi o motocicletă, acţiuni la mai multe firme, bijuterii şi ceasuri de 60.000 de euro, dar şi peste 300.000 euro în conturi;
  • Silviu Prigoană (deputat din partea PDL în legislatura 2008 – 2012) – a făcut avere cu afaceri din salubritate, prin firma Rosal Group, şi a fondat mai multe posturi de televiziune. În declaraţia de avere depusă în 2008, pe vremea când era parlamentar, Prigoană menţiona 11 terenuri în Bucureşti, Poiana Braşov, Cernica, Mogoşoaia sau Braşov, 7 case, 3 apartamente (între care unul în oraşul american Chicago – evaluat la 850.000 de dolari) şi o casă de vacanţă la Bran, bunuri de valoare (timbre, ceasuri, tablouri) de peste 400.000 de euro, acţiuni şi împrumuturi la zeci de firme, dar şi credite şi ipoteci;
  • Dan Radu Ruşanu – fost deputat şi senator din partea PNL, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. În prezent, este membru în Consiliul de Administraţie al BNR. În declaraţia de avere din 2020, Ruşanu menţiona că familia sa deţine şase terenuri, printre care 3,8 hectare teren agricol la Rucăr (Argeş), 83 hectare teren agricol şi 146 hectare pădure la Fundata (Braşov), un hectar teren intravilan la Voluntari sau 0,6 hectare teren la Dâmbovicioara (Argeş). La capitolul venituri, el a trecut 53.000 lei indemnizaţia anuală de la BNR şi 8.800 lei de la o firmă, 93.000 lei din vânzarea unui teren, dar şi o pensie de 175.000 lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here