Sindicatele din administrație susțin că angajații din subordinea CGMB sunt supuși la presiuni

rectificare bugetară la Primăria Capitalei

Federaţia Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România susţine că directorii generali ai administraţiilor subordonate Consiliului General al Municipiului Bucureşti sunt supuşi presiunilor pentru a-şi convinge angajaţii să plece la noile companii ale Primăriei Capitalei.

„Se fac presiuni pentru reducerea drastică a bugetelor de investiţii în administraţiile care se ocupă în prezent de buna gestionare a oraşului, pentru ca banii să meargă la aceste companii – structuri paralele şi nefuncţionale care nu fac altceva decât să redirecţioneze bugetele administaţiei publice locale. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor în loc să fie alocaţi către instituţiile de stat merg către nişte societăţi comerciale conduse şi coordonate de persoane numite în funcţii pe criterii necunoscute de opinia publică. (…) Mai mult decât atât, directorii companiilor merg în administraţiile subordonate CGMB şi încearcă să îi convingă pe salariaţii acestor instituţii să demisioneze,  promiţându-le că, dacă se vor angaja la aceste companii ale Primariei Generale, nu îşi vor pierde drepturile actuale şi nu vor fi disponibilizaţi”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România.

Potyrivit liderilor sindicali, aceşti angajaţi au statut de personal contractual, iar în unele administraţii din subordinea CGMB este în vigoare un contract colectiv de muncă valabil la acest moment, care prevede atât obligaţii, cât şi drepturi. În ultima perioadă, unele sindicate reprezentative din aceste administraţii au participat la întâlniri în care li s-a pus în vedere chiar şi lor să îşi convingă membrii să treacă benevol la aceste companii, lucru neacceptat de liderii sindicali.

Ca o primă formă de protest faţă de înfiinţarea companiilor de către CGMB, Federaţia Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România a cerut în mai multe rânduri să i se admită pichetarea în zona Primăriei Capitalei, dar la toate solicitările formulate s-a primit aviz negativ, motivându-se că nu sunt locuri disponibile pentru pichetare. Federaţia Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România mai spune că a solicitat întâlniri cu primarul general, dar de fiecare dată sindicaliştii au fost „pasaţi” către viceprima, care nu a găsit soluţíi pentru rezolvarea problemelor.

„În tot acest timp, unii dintre directorii administraţiilor subordonate CGMB au făcut sau fac jocurile acestor companii, punându-le la dispoziţie spaţii pentru a-şi desfăşura activitatea, documentaţii necesare funcţionării – necesar de materiale, organigrame, ştate de funcţii, etc – aprobând chiar detaşări ale unor angajaţi către aceste companii, în ciuda faptului că schemele de personal din cadrul instituţiilor pe care le conduc sunt subdimensionate. Există structuri în cadrul acestor administraţii care solicită de ceva vreme angajarea pe posturile vacante de personal calificat pentru buna desfăşurare a activităţii specifice, fapt refuzat de către unii conducători ai administraţiilor pe motiv că aceste noi angajări trebuie să fie făcute la companiile înfiinţate de CGMB. Însăşi înfiinţarea, anul trecut, a acestor societăţi comerciale poate fi considerată un abuz, întrucât fondurile pentru înfiinţarea lor au fost alocate din fondurile PMB, fapt ce reprezintă o înstrăinare de patrimoniu de stat către o societate comercială, fără ca o astfel de decizie să întrunească 2/3 din voturile exprimate în CGMB. La niciuna din şedinţele CGMB în care s-au înfiinţat aceste companii reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România nu au avut acces, ba mai mult ni s-a interzis cu desăvârşire participarea la aceste sedinţe ale Consiliului General”, mai susţine Federaţia Sindicatelor din Administraţie Bucureşti România, adăugând că îşi rezervă dreptul să protesteze sub toate formele legale faţă de toate abuzurile PMB, CGMB şi ale unor conducători de administraţii subordonate Consiliului General.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here