Siguranța alimentară a României, pusă în pericol de PSD-ALDE

focar de pestă porcină africană

Siguranța alimentară a României este pusă în pericol de PSD-ALDE, și din acest motiv, deputatul PNL, Adrian Oros, pune 10 întrebări aleșilor de la putere.

„În rândurile de mai jos vă expun  10 întrebări la care trebuie să răspundă de urgență domnii Liviu Dragnea, Geronimo Brănescu (Președinte ANSVSA) și Petre Daea (ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) referitoare la lipsa de reacție privind eradicarea pestei porcine africane, de mai bine de un an de zile”, spune deputatul.

Deși conduc România și au toate pârghiile legale pentru a stopa boala, din incompetență și alte interese oculte au preferat ca pesta porcină africană să afecteze zeci de mii de porci ai fermierilor români și să fie compromisă pe viitor creșterea porcilor în România!

Siguranța alimentară a României, în pericol

  1. De ce nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) încă din anul 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană (PPA)? Dimpotrivă, în populismul lui, ministrul Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale!
  2. De ce anul acesta, după apariția pestei porcine africane, președintele ANSVSA nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare?  În celelalte state membre UE, aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar daca nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest din primăvara aceasta, din fața instituției ANSVSA. Putea fi identificată boala din timp și se diminuau mult pierderile de animale, pentru că având în vedere prevederile Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerț si export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploatații care au făcut obiectul inspecțiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată țara.
  3. De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificarea restricțiilor de circulație a animalelor.
  4. De ce Guvernul a modificat abia în aceste zile legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși când are alte interese poate să emită Ordonanțe de Urgență în fiecare săptămână?
  5. De ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor s-a convocat abia pe data de 28 Iunie, deși primul focar de PPA  în Tulcea a apărut în 10 Iunie ?
  6. De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii Iulie, iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în data de 6 August?
  7. De ce nu s-au procurat din timp (adică din anul 2017) mijloace de incinerare pentru animalele bolnave și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE)?
  8. De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sănătoase) și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale?  De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, prin identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala ?
  9. De ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari  din România si cu asociațiile de crescători de animale?
  1. De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, celor din industria de profil,  a întregii populații, privind măsurile care se impun, obligațiile ce le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

Acestea sunt întrebările la care Guvernul PSD-ALDE trebuie să răspundă, după ce au compromis pentru mulți ani de-aici înainte creșterea porcului și industria de profil din România.

Incompetența și neimplicarea reprezentanților guvernului actual,  prin neluarea măsurilor care se impuneau împotriva pestei porcine africane, reprezintă cu adevărat un act de înaltă trădare de țară, care pune în pericol siguranța și securitatea alimentară a României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*