Senatul îi scapă pe aleșii locali de povara conflictului de interese

Nou Cod Administrativ PSD îi momește pe primari în prag de campanie electorală
Foto: Ecopolitic

Senatorii au degradat conflictul de interese până la nivelul unei abateri disciplinare. Primarii, Șefii de CJ-uri și consilierii pot să încalce orice lege în folos personal. Senatul îi scapă pe aleșii locali de povara conflictului de interese.

Senatul a modificat Statutul aleșilor locali astfel încât orice încălcare a conflictului de interese constituie doar abatere disciplinară, una sancționată cu diminuarea indemnizației cu 10% pentru maximum șase luni.

Primarii răsuflă liniștiți. Senatul îi scapă pe aleșii locali de povara conflictului de interese

Noua operare a Statutului aleșilor locali îi scapă pe primari, șefii de CJ și consilieri de grija ANI. Concret, odată cu intrarea în vigoare a noii forme a Statului,  Agenția Națională de Integritate nu va mai avea ce să mai controleze și nici nu le va mai putea interzice aleșilor care calcă strâmb în materie de conflict de interese ocuparea funcției timp de trei ani. În opinia PSD, inițiativa proaspăt votată de Senat ”îndreaptă niște greșeli ale trecutului”.

Conform Statutului aleșilor locali, ”aleșii locali au un interes personal într-o anumită problema, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:

  1. a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
  2. b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia;
  3. c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri;
  4. d) o altă autoritate din care fac parte;
  5. e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceștia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
  6. f) o asociație sau fundație din care fac parte”.

Faptele care se încadrează în oricare dintre aceste categorii vor fi în scurtă vreme doar abateri disciplinare, ceea ce practic înseamnă că sancțiunile primite de primarii, șefii de CJ și consilierii prinși asupra faptului, vor fi doar niște glumițe potrivit noii prevederi legale: ”Fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”.

Aștfel spus, aleșii locali au liber la încălcarea legilor în favoarea lor și sau a camarilei personale. Senatul fiind Cameră decizională în acest caz, noua formă a Statutului aleșilor locali merge acum la promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

*