Generalul proaspăt în funcția de șef al Statului Major al Apărării a acordat un interviu în care a menționat pericole care vizează România „în perioada imediat următoare”.
CITEŞTE ŞI: Rafila se ia de Cîţu: A lansat o intoxicare!
Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, spune că „nu trebuie irosită” nicio secundă și că România trebuie să se pregătească rapid pentru un conflict iminent declanșat de Federația Rusă.
Ofițerul de rang înalt amintește, în același interviu extins acordat publicației Europalibera.org, că România nu are cadrul legal necesar în acest moment pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.
Principalele idei expuse de generalul Gheorghiță Vlad:
Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
Populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită.
Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare.
Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient și complet România.
Rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front.
Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.
Armata va cumpăra arme noi și aparate de vedere și ochire pe timp de noapte pentru toți militarii.
După eșecul cumpărării de nave pentru Forțele Navale, Armata vrea să colaboreze cu Damen pentru nevoile proprii.
Fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata.
Deși în primăvara anului 2023 România s-a angajat în fața NATO și a Uniunii Europene că va produce muniție de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producție nu a fost încă Construit?.
Gen. Vlad: am discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Scutul antirachetă de la Deveselu a fost upgradat.Dronele militare care au căzut în Dobrogea nu putut fi doborâte pentru că Armata nu a avut capabilitățile necesare.
Până nu se modifică legi precum cea a Apărării, de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, cea privind regimul armelor și munițiilor, Armata nu are libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție.În această lună, militari români pleacă în Turcia pentru a învăța să piloteze drone Bayraktar, cumpărate de Armată.Armata nu își permite să angajeze firme care să se ocupe de curățarea unităților.În cel mult un an, militarii vor primi bocanci noi.
Cetățeanul TV