Un complet de 5 judecători de la instanța supremă a decis achitarea lui Toni Greblă, secretarul general al Guvernului. Decizia este definitivă și a fost luată cu majoritate de voturi.
Greblă a fost achitat în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au contestat decizia. În total, nouă termene a durat judecarea apelului în acest caz.
Pe 11 mai 2018, magistraţii instanţei supreme au dispus achitare în dosarul în care fostul senator şi judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă este acuzat că a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi, promiţându-i că intervine la funcţionari publici din companii de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale.
DNA a cerut condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
Toni Greblă a fost achitat pentru toate cele patru capete de acuzare.
De asemenea, au fost achitaţi şi Ion Bîrcină, Mihai Prundariu, Victor Dolghi şi Gheorghe Grecu, judecaţi în acelaşi dosar. Instanţa a ridicat şi măsurile asiguratorii asupra bunurilor acestora de DNA.
Acuzațiile DNA
Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015. Procurorii arată în actul de inculpare că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.
De asemenea, notează procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.
În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.
În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.
Cetățeanul TV