Şeful NATO, Jean Stoltenberg, apel de ULTIMĂ oră: Nu trebuie să subestimăm ce face Rusia!

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg. Sursa foto: digi24

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a anunţat astăzi, în ultima zi a reuniunii NATO de la Bucureşti, că Ucraina va primi în continuare ajutor, în special sisteme de apărare antiaeriană.

CITEŞTE ŞI: Declaraţie comună a liderilor NATO la Bucureşti: Sprijin politic şi militar pentru Ucraina

Totodată, liderul NATO a expicat că miniştrii de Externe reuniţi la Bucureşti au fost de acord şi cu suplimentarea contribuţiilor pentru ajutorul neletal oferit Ucrainei.

„Ucraina a înregistrat câştiguri semnificate, însă nu trebuie să subestimăm ce face Rusia. Rachetele ruseşti cotinuă să lovească şi să afecteze oraşele ucrainene, civili şi infrastructura critică.

Aceasta provoacă o mare suferinţă acum când vine iarna. Miniştrii de Externe ai NATO au arătat clar că vor continua să ofere sprijin Ucrainei, lucru care este esenţial, mai ales sisteme de apărare antiaeriană.

Aliaţii au anunţat, de asemenea, contribuţii suplimentare pentru pachetul de asistenţă cu ajutor neletal: combustibil şi generatoare.

În această dimineaţă, am luat în discuţie şi China, din punct de vedere al intereselor valorilor şi securităţii noastre pentru a ne întări rezistenţa. NATO este o alianţă a Europei şi Americii de Nord, dar se confruntă cu probleme globale. Trebuie să le răspundem împreună. Nu considerăm China un adversar, vom continua să avem relaţii de câte ori este în interesul nostru.

Războiul ilegal

De asemenea, vrem să arătăm că avem o poziţie unită faţă de războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina. Am luat în considerare evoluţiile militare din Rusia, avansul tehnologic şi activităţile sale cibernetice şi hibride din ce în ce mai numeroase.

Războiul din Ucraina a arătat că există probleme din cauza gazului rusesc şi tocmai de aceea trebuie să ne intereseze ce fac şi alte regimuri, precum China, în ceea ce priveşte tehnologia şi infrastructura. Desigur, vom continua să defăşurăm comerţi şi să avem relaţii economice cu China, însă suntem conştienţi de aceste tendinţe. Încercăm să reducem gradul de vulnerabilitate şi să calculăm bine riscurile.

Miniştrii de Externe au arătat importanţa de a răspunde îndrumarului de rezistenţă al NATO. Trebuie, de asemenea, să continuăm să ne întărim cooperarea cu partenerii din regiunea Indo-Pacific şi din Uniunea Europeană. Miniştrii au vorbit şi despre terorism, care este o ameninţare directă. Am constatat aceste lucruri recent prin atacurile oribile de la Istanbul. Miniştrii au fost de acord că trebuie să continuăm să desfăşurăm eforturi pentru a contracara aceste ameninţări.

Sesiunea finală este una în care miniştrii din Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova ni s-au alăturat. Sunt trei parteneri NATO valoroşi, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei. Am discutat despre siguranţa noastră şi despre îngrijorările comune, pe căi de a ne întări cooperarea, iar aliaţii au fost de acord să crească gradul de sprijin pentru construirea de capacităţi şi antrenamente pentru siguranţă şi pentru instituţiile de apărare.

Toate discuţiile au fost unele la care au participat şi Finlanda şi Suedia. Procesul de ratificare a calităţii de membru pentru aceste ţări se apropie de sfârşit. Aderarea va face ca ele să fie mai sigure, Alianţa să fie mai puternică şi zona euro-atlantică să fie mai sigură, la rândul ei. Să ne bucurăm să le spunem bun venit ca membri cu drepturi depline ai Alianţei.

Voi încheia mulţumind României pentru faptul că a fost o gazdă excelentă a acestei întâlniri a miniştrilor de Externe din cadrul NATO. Aceasta ne arată că România este consacrată respectării valorilor Alianţei”, a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO în ultima zi a reuniunii NATO de la Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.