Şeful ELCEN se plânge că nu mai are bani, iar băncile nu împrumută societatea

ELCENElectrocentrale Bucureşti (ELCEN) începe să nu mai poată susţine operaţional activitatea companiei şi nici achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei, a avertizat marţi directorul general al companiei de stat, Gabriel Ignat.

“Am încercat să luăm un credit, dar nu a venit nicio bancă”, a declarat Ignat.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală, unde deţine 90% din piaţă, şi din ţară, cu o cotă de 40%. Compania asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Potrivit lui Ignat, ELCEN a avut anul trecut un grad de încasare de 60%, diferenţa de 40% fiind acoperită din credite.

Datoriile ELCEN către furnizorii de gaze naturale şi servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei, din care 125 milioane de lei către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Reţele, 71 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi 31 milioane de lei către Transgaz. Compania a contractat de-a lungul anilor credite pentru plata combustibilului consumat în procesul de producţie, iar valoarea rămâsă de rambursat este de 570 milioane de lei, aminteşte Mediafax.

În acelaşi timp, datoriile RADET către ELCEN pentru energia termică furnizată erau de aproape 3,6 miliarde de lei la finele lunii ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ