Sebastian Ghiţă, cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi spălare de bani

felicitări de Crăciun de la Sebastian Ghiță

Sebastian GhițăSebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar de către DNA în dosarul în care este cercetat pentru dare de mită şi spălare de bani.  Fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu este acuzat și el de luare de mită şi abuz în serviciu. Procurorii au pus sechestru pe o parte din averea celor doi.

Procurorii  DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de deputatul Sebastian Ghiță, în dosarul în care acesta este cercetat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

În acelaşi dosar este cercetat și fostul primar al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit. Bădescu este în arest la domiciliu într-o altă cauză instrumentată de DNA Ploieşti, transmite Mediafax.

Potrivit DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, instigat de Sebastian Ghiţă, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, de 1,5 milioane de lei, „ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă”.

„Această finanţare a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanţă», organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti). Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, motivează anchetatorii.

Anchetatorii mai spun că Ghiţă se face vinovat de faptul că ”a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului pe care-l oferise cu titlu de mită primarului Bădescu, prin efectuarea în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014 a unorplăţi în sumă totală de 1.116.000 lei din contul S.C. Sunsmart Integrare IT SRL Ploieşti, pe care o coordona, în contul S.C. Bipress SRL Plopeni, cu justificarea de plată a mărcii ”Drumul Vinului”, cesionată fictiv, şi din care cea mai mare parte a fost transferată, prin intermediul S.C. Bipress SRL Plopeni, administrată de Bădescu, către S.C. Asesoft International SA Ploieşti (societate din grupul de firme pe care îl controlează Sebastian Ghiţă), cu motivarea nereală a achitării imobilului”.

Procurorii mai spun, citând în documente articole din presă locală, că valoarea premiilor oferite de Primăria Ploieşti în anul 2013 pentru proiectele care au câştigat selecţia organizată de Clubul Sportiv Municipal a fost de 1.800.000 lei, faţă de 250.000 lei în anul 2012. Potrivit acestora, Clubul de baschet Asesoft Ploieşti a câştigat 96% din fondurile alocate de la bugetul local, diferenţa de 4% fiind împărţită între Asociaţia Judeţeană de Judo şi Asociaţia Clubului Sportiv LMV de volei, din comisia care a analizat dosarele făcând parte reprezentanţi ai Primăriei Ploieşti şi Clubului Sportiv Municipal.

Potrivit anchetatorilor, există date că pentru acordarea acestei finanţări primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, ar fi beneficiat de casa din Ploieşti în mod gratuit, de la Sebastian Ghiţă, iar pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos în care s-a intrat în posesia imobilului, în suprafaţă de 129 de metri pătraţi, cu teren de peste 900 de metri pătraţi, a fost făcută o „promisiune bilaterale de vânzare cumpărare între Asesoft şi firma lui Iulian Bădescu, Bipress”, „sumele de bani «plătite» de Bipress Plopeni către Asesoft intrând într-un circuit financiar fictiv” în care au fost implicate mai multe firme ale deputatului Sebastian Ghiţă.

Procurorii mai susţin că firmele din grupul Asesoft au fost înfiinţate de Sebastian Ghiţă şi au obţinut contracte bănoase cu statul în domeniul IT. În august 2012, Ghiţă Sebastian Aurelian şi-a vândut toate participaţiile deţinute în societăţile comerciale, după ce a fost ales deputat, însă continuă să controleze aceste firme indirect, prin intermediul rudelor şi prietenilor.

Sebastian Ghiţă mai este implicat într-un dosar de corupţie, în care procurorii au probe că, în perioada 2000-2015, el a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Pe de altă parte, şi Iulian Bădescu a fost arestat preventiv din luna martie, într-un alt caz de corupţie, vineri măsura arestului preventiv fiind înlocuită cu arestul la domiciliu prin decizie a judecătorilor ICCJ. El este judecat pentru fapte ce ar fi fost comise atât în mandatul acestuia de primar, dar şi anterior anului 2012, în perioada în care a fost senator, iniţial din partea PDL, apoi din partea PSD.

Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (şase acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.