Se alege noul președinte al ICCJ. Corina Corbu va fi înlocuitorul Cristinei Tarcea

Judecătoarea Corina Corbu, singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), susţine joi interviul în faţa membrilor Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE.  Judecătoarea Corina Corbu a fost validată joi de secția de judecători CSM ca viitor președinte al Curții Supreme, potrivit surselor G4Media.ro. Corina Corbu a obținut un scor de 6-3 la votul din CSM. Informația a fost confimată de purtătorul de cuvânt al CSM, care a transmis că Secția pentru judecă a admis candidatura Corinei Corbu pentru funcția de președinte al ÎCCJ.

Votul a avut loc după ce Corbu a susținut interviul în fața judecătorilor din CSM, în ciuda faptului că actualul președinte al Curții Supreme, Cristina Tarcea, a arătat că procedura de desemnare este nelegală. Mai precis, Tarcea a spus în timpul audierii Corinei Corbu, care dorește să îi fie succesor, că procedura ar fi trebuit să fie declanșată la 30 de zile după vacantarea funcției, așa cum arată modificările făcute de coaliția PSD-ALDE la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Or, mandatul lui Tarcea expiră la jumătatea lunii septembrie. Declarația a iscat contre între Cristina Tarcea și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Corina Corbu
Corina Corbu

ȘTIREA INIȚIALĂ. Potrivit unui anunţ al CSM, interviul constă în susţinerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare – vizând în esenţă capacitatea de organizare; rapiditatea în luarea deciziilor; rezistenţa la stres; autoperfecţionarea; capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung.

Corina Corbu, în prezent preşedinte al Secţiei de contencios de la ICCJ, este singurul candidat la şefia Instanţei supreme, după ce Cristina Tarcea a anunţat că nu mai doreşte un nou mandat.

Tarcea declara la începutul lunii iulie că şefa CSM, Lia Savonea, „tânjeşte de mult” la revocarea conducerii Instanţei supreme, pentru a numi în loc persoane „mai puţin predispuse la independenţă”.
În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alţi magistraţi de la Instanţa supremă, printre care şi Gabriela Bîrsan, fiind acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.

În martie 2019, un complet de cinci judecători a decis că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi. Doi magistraţi din complet, Corina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.