Scumpirea locuințelor s-a produs din vina directă a primăriilor și a consiliilor locale

Prețurile cresc în ritm amețitor, vina principală având-o primăriile și consiliile locale, susțin experții în imobiliare. Concret, ritmul lent în care se aprobă documentele necesare unei construcții noi, uneori chiar și de cinci ori mai mult decât în anii trecuți, face ca stocul de locuințe să nu crească într-un ritm suficient de alert pentru a face față cererii, potrivit Imopedia.ro.

Astfel, scumpirea locuințelor vine natural prin raportul cerere-ofertă. Această situație ar putea fi remediată dacă reprezentanții pieței imobiliare și-ar uni forțele și ar duce negocieri cu autoritățile, dar acest lucru nu este o prioritate pentru domeniu, momentan.

Prețurile, în piața imobiliară locală, se stabilesc după criterii care nu sunt tocmai sănătoase. Din acest motiv, momentan asistăm la o creștere potențial periculoasă a prețurilor, creștere care ar putea fi temperată dacă noile construcții nu ar fi blocate de autorități, în stadiul de proiect, a afirmat Georgian Marcu, în emisiunea ZAI la o cafea.

„Simt piața puțin agitată. Prețurile au o tendință de creștere, mi-ar plăcea o creștere sănătoasă, organică, nu una nejustificată. Mi-e teamă să nu crească mai mult decât poate susține piața. Prețurile ar trebui să stea cumva corelat cu veniturie populației. Ar trebui deci să crească în același ritm cu veniturile populației. Momentan, e ofertă mică și cerere mare și se forțează prețul. Apartamentele noi sunt o dramă majoră. Acum iei o autorizație în trei ani de când ai achiziționat terenul, nu în șase luni, cum era înainte. Neavând apartamente noi, muți presiunea pe apartamentele vechi și de aici creșterea de preț – autoritățile locale sunt principalele vinovate de creșterea prețului. Termenele legale în ultimul timp sunt glume. În 30 de zile primești răspuns de la autorități doar dacă ai noroc. Dacă stai trei ani de zile blocat cu un teren, e clar că se va resimți în preț și daunele vor fi susținute, din păcate, de clientul final”, explică Georgian Marcu.

Prețurile mai sunt influențate și de analize făcute superficial, care raportează modificările de la o lună la alta.

„Clienții sunt influențați de zvonuri  că au crescut sau au scăzut prețurile, dar acestea nu sunt justificate. De exemplu, dacă pe o zonă sunt scoase la vânzare zece apartamente, iar  două dintre acestea, de același tip, au diferență de preț de 20% pentru că unul este renovat, reiese o creștere de preț în prețul mediu. Dar nu este și adevărată această creștere de preț, nu o dată a trebuit să explic clienților care este de fapt adevăratul preț al zonei”, a mai spus Marcu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.