Schimbarea Guvernului blochează calcularea facturii la energia electrică

Chiar dacă ieftinirea energiei a fost anunţată, începând cu anul viitor, taxa pe certificate verzi nu a fost încă recalculată. Aceasta va creşte, dar vechiul Guvern nu a stabilit cu cât. Răspunsul este aşteptat acum de la ministerele Economiei şi de Justiţie care sunt în schimbări radicale, scrie digi24.ro.

facturiSub presiunea marilor combinate care ameninţau cu disponibilizări dacă nu vor fi scutite de la plata certificatelor verzi, Guvernul a decis să transfere aceste costuri consumatorilor casnici. Autoritatea de Reglementare din domeniul energiei spune că exceptarea plăţii acestor certificate trebuia să se aplice din septembrie, însă Ministerul Economiei susţine că scutirea ar fi valabilă de la începutul anului.

Dacă autorităţile vor decide să scutească marile combinate de la plata energiei regenerabile pentru tot acest an, atunci ponderea certificatelor verzi în factura finală a consumatorilor va creşte cu 20 de procente.

„Dacă această exceptare se acordă de la începutul anului, pentru cei care deocamdată sunt pe listă şi sunt 30 şi ceva de companii pe listă, consumul lor total care ar beneficia de exceptare de la achiziţia de certificate e undeva la 7-8 Twh. Ceea ce înseamnă 15% din consumul anual al României. Toţi ceilalţi consumatori ar avea mai mult de plătit. Este singura modalitate prin care se poate compensa această exceptare”, a spus Zoltan Nagy, membru în conducerea ANRE.

În acest moment, decizia scumpirii s-a blocat la ministerul de Justiţie care trebuie să spună de când se aplică scututirea pentru marea industrie. Furnizorii de curent electric spun că dezorganizarea este însă şi mai mare. Nu există nicio listă oficială cu fabricile şi companiile scutite de la plată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here