Demisia lui Klaus Iohannis ar fi survenit după vizita la București a lui Richard Grenell, trimisul special al lui Donald Trump în chestiuni de politică externă.
CITEŞTE ŞI: Ciolacu cere convocarea CSAT
Presa din Italia susține, de asemenea, că au apărut date care ar dovedi influența Statelor Unite asupra sistemului judiciar al României, în timpul administrației Biden.
În discursul său din 14 februarie, vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România.
Cu câteva zile înainte, președintele Donald Trump îl trimisese la București pe diplomatul în chestiuni de politică externă, Richard Grenell.
Influența americană asupra justiției din România
Acesta ar fi sosit la București în data de 9 februarie, cu o zi înainte de demisia lui Iohannis, denunțând influența SUA asupra sistemului judiciar al României. Grenell a susținut că, în administrația Biden, americanii nu avut intenția de a consolida independența justiției, ci mai degrabă de a face din acesta un instrument de acțiune împotriva partidelor conservatoare.
Jurnaliștii italieni susțin că, cel mai probabil, aceste acțiuni au fost îndreptate împotriva candidatului independent Călin Georgescu, câștigător al primului tur din 24 noiembrie.
Mai mult, administrația Biden ar fi încercat să boicoteze conservatorii și candidații acestora cu complicitatea Uniunii Europene.
Richard Grenell s-ar fi întâlnit cu înalți oficiali ai României pe 9 februarie, cu o zi înainte ca președintele României, Klaus Iohannis, să-și anunțe în mod neașteptat demisia, în ciuda faptului că declarase pe 3 februarie că nu va demisiona niciodată înainte de alegerea unui nou președinte programată pentru luna mai viitoare.
Ilie Bolojan a garantat alegeri libere
Dupa demisia lui Klaus Iohannis, Curtea Constituțională a confirmat că funcția de președinte al României a devenit vacantă. Începând cu 12 februarie 2025, președintele Senatului, Ilie Bolojan, a preluat interimatul, devenind al treilea președinte interimar din istoria țării, după Nicolae Văcăroiu și Crin Antonescu.
Ilie Bolojan a promis desfășurarea unor alegeri corecte și transparente. „Votul este fundamentul democrației”, a declarat acesta.
Mandatul său este limitat la maximum trei luni, perioada în care Guvernul trebuie să organizeze alegeri prezidențiale.
Președintele interimar îndeplinește atribuțiile curente ale președintelui, cum ar fi promulgarea legilor, reprezentarea României în relațiile internaționale și gestionarea aspectelor legate de apărarea și securitatea națională.
Cetățeanul TV