Scandal pe proiectul legii prevenţiei în sănătate. Ce spun Cristian Buşoi şi Nicolae Bănicioiu

Bușoi
Pentru a deveni, oficial, candidatul PNL la primăria Capitalei, Cristian Bușoi mai are nevoie de votul Consiliului Național

sănătate

Un proiect de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de PNL, a aprins spiritele pe Facebook la sârşit de săptămână. Pe scurt, proiectul introduce principiul prevenţiei, adică al controalelor periodice făcute de fiecare român, pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care pacientul ajunge la medic în stare avansată a bolii, ceea ce costă statul mult mai mult. Liderii PNL, în frunte cu eurodeputatul PPE Cristian Buşoi, apără proiectul, în vreme ce cei ai PSD îl resping.

„România poate avea acum o lege a prevenţiei în sănătate pentru absolut toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. În acest moment, proiectul propus de PNL se află într-o stare incipientă și va suferi modificări după consultările cu asociațiile pacienților, asociațiile medicilor și alți specialiști din domeniu. Însa am convingerea că avem nevoie de o lege a prevenției, soluţia cea mai potrivită pentru educarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, pe termen lung! Pacienții, fie asigurați sau neasigurați, trebuie să stea liniștiți, dreptul lor de a li se asigura costul tratamentelor în bolile grave care sunt cuprinse în programele naționale de sănătate (cum este cel de oncologie, de exemplu) este prevăzut în Legea 95/2006, lege cu caracter organic”, a scris eurodeputatul Cristian Buşoi pe pagina sa de Facebook

Argumentele Alinei Gorghiu în favoarea prevenţiei în sănătate

Legea prevenţiei în sănătate a fost apărată şi de copreședintele PNL Alina Gorghiu, care susține că astfel s-ar putea salva multe vieți. Ea i-a transmis președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că a duce o campanie „mincinoasă” împotriva acestui proiect este un „mod jalnic de a face politică”.

„Valeriu Zgonea se preface că nu înțelege ce își propune legea prevenției în sănătate pe care, de altfel, au semnat-o și colegi de-ai domniei sale, din PSD. Știam că unii lideri politici ar face orice de dragul unui avantaj mediatic de o zi, dar să promovezi o campanie mincinoasă împotriva unei legi care ar putea salva multe vieți e un mod josnic de face politică”, a scris duminică Gorghiu pe Facebook.

Ea explică faptul că legea prevenției înseamnă programe — gratuite pentru toți românii — pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor, supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient, educarea, informarea și responsabilizarea tuturor față de sănătate. „În definitiv, toate acestea ar transforma sistemul nostru de sănătate într-unul infinit mai empatic și mai uman. Acest sistem, pe care cu toții iubim să-l detestăm, dar nimeni nu vrea să-l schimbe”, a conchis Gorghiu.

CITEŞTE ce spun Valeriu Zgonea şi Nicolae Bănicioiu

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here