Salariul lui Nicolae Ceaușescu. Cât câștiga lunar Dictatorul?

înapoi la dictatură

Salariul lui Ceaușescu. Cel mai iubit fiu al poporului, cum era numit Nicolae Ceaușescu, cîștigă lunar suma de 15000 de lei, dezvăluie fostul consilier financiar al acestuia, Petre Gigea.

S-a spus și fabulat că Nicolae Ceasușescu era posesorul unei averi impresionante și că avea un salariu uriaș pentru funcția de președinte al României.

Nicolae Ceaușescu nu avea cel mai mare salariu din țară, el era depășit de șeful de exploatație din Valea Jiului.

Salariul lunar pe care îl încasa Nicolae Ceaușescu era de 15.000 de lei, potrivit gds.ro.  „15.000 de lei era salariul lunar al președintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puțîn decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puțin, iar noi, miniștrii, aveam mai puțin”, a declarat pentru gds.ro Petre Gigea, fostul consilier financiar al lui Nicolae Ceaușescu.

Potrivit acestuia , dictatorul nu acceptă ideea unor pensii mari și le oferea salarii mai mari angajaților prin indemnizații, care nu erau incluse in calculul pensiilor.”O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizația de conducere, dar care nu intră la calculul pensiei, deoarece Ceaușescu nu acceptă ideea unor pensii mari”, a mai spus Petre Gigea.

Salariul era modest, dar în avere avea tablouri valoroase

După mulți ani de procese, Valentin Ceaușescu a repurtat anul trecut victoria finală în dobândirea integrală a lui și a familiai sale. Averea fusese confiscată la Revoluția din 1989. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

După decesul fraţilor săi, Zoia şi Nicu, a devenit unicul moştenitor al cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu. Printre obiectele confiscate şi recuperate se numără 42 de picturi pe pânză şi pe carton, dar şi gravuri, obiecte din porţelan şi din argint.

Tablourile confiscate poartă semnătura unor pictori celebri şi sunt evaluate la sute de mii de euro: Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu. Valentin mai avea de recuperat trei lucrări de grafică semnate de Goya şi de Corneliu Baba, dar şi icoane, măşti din lemn şi obiecte de artă precolumbiană.

În 2013, după un proces îndelungat, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu. În 2008, Valentin Ceauşescu a plătit o cauţiune în acest proces de recuperare a bunurilor, iar în decembrie 2017 a cerut, la Curtea de Apel Bucureşti, restituirea acesteia, recurent pârât fiind Muzeul Naţional de Artă al României.

„Admite cererea. Dispune restituirea cauţiunii consemnate cu recipisa 2131214/1 din 7.11.2008. Irevocabilă”, a fost decizia judecătorilor, favorabilă lui Valentin, care a fost făcută publică pe 10 ianuarie 2018.

Ancheta despre conturile lui Ceaușescu

După 2004, o comisie parlamentară a început să caute după dolarii lui Ceaușescu, dar nuau reușit să afle mare lucru. SRI si SIE au transmis comisiei parlamentare care a anchetat „conturile lui Ceausescu” ca nu dețin documente referitoare la circuitul valutar din Romania inainte de 1989.

Investigațiile privind conturile lui Ceausescu si banii ICE Dunarea au fost ingreunate de refuzul unora dintre cei care au lucrat in sistem de a coopera, afirma surse din comisiile de ancheta.

„Am cerut SRI si SIE ordinul care reglementa circuitul valutar in Romania, precum si organigramele serviciilor speciale. Raspunsul a fost <<nu mai sunt documente>>”, a declarat Cutas. Comisia a audiat zece fosti angajati din ICE Dunarea, firma de comert exterior a Securitatii, si Banca Romana de Comert Exterior, care sustin ca Nicolae Ceausescu nu a avut un cont special, spunea parlamentarul Sabin Cutaș în 2007 pentru Hotnews.ro. De asemenea, parlamentarii nu au obtinut date care sa arate ca, dupa 1989, ar fi fost deturnați bani.

Banii ICE Dunărea ar fi fost folosiți de guvern

„Cele doua miliarde de dolari inregistrate pe plus la ICE Dunarea in decembrie 1989 au fost utilizate din 1990 de noul Guvern”, a declarat senatorul Cutaș. Intreprinderea realiza venituri din comisioane si intermedieri in operatiunile de import-export ale firmelor romanesti. Surse din comisia ICE Dunarea ne-au declarat ca au fost audiati douazeci de fosti angajati ai BRCE, ICE Dunarea si ofiteri de Securitate din alte unitati. Concluzia preliminara este ca nu au fost bani deturnati, iar contractele externe ale firmei Securitatii au fost preluate, dupa 1989, de noul Guvern.

Parlamentarii au descoperit că banii nu treceau numai prin conturi. „Cineva de la ICE Dunarea mi-a povestit despre o operatiune cu <<cash>>. A avut de adus 2 milioane de dolari din India si a calatorit cu ei, intr-o geanta. Ajuns in Romania, i s-a parut ca ceva e in neregula. Lipseau 100 de dolari. A numarat banii de cinci-sase ori pana a vazut ca erau doua bancnote lipite. Inchipuiti-va cum e sa numeri 2 milioane de dolari in bancnote de 100…”, a povestit Cutas, dorind sa arate ca angajatii traiau cu teama de a nu fi suspectati ca fura din bani..

Membrii comisiilor susțineau acum 12 ani că au întâlnit puțini oameni dispusi sa vorbeasca. „Fiecare povesteste ce isi aduce aminte. Unii se fac ca nu stiu, altii chiar nu stiu”, au spus surse din comisia ICE Dunarea. „Aveam o lista initiala foarte lunga, dar unii nu mai sunt in viata, iar altii nu sunt dispusi sa dea declaratii. De exemplu, pe un fost ofiter de la Directia Aport Valutar Special l-am cautat vreo luna. Ba a zis ca e plecat intr-o deplasare, ba ca merge sa isi astepte fiul la aeroport…Pana la urma, l-am audiat”, a declarat Cutas. Cei care au venit la Parlament au cerut ca numele lor sa nu fie facute publice, iar presa sa nu fie anuntata, declara senatorul PC.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.