S-a încheiat protestul Cartel Alfa din Piața Victoriei. Bogdan Hossu și Mihai Tudose au convenit că nu s-au înțeles

Câteva mii de persoane – angajaţi din Poliţie, sănătate, transporturi – au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de măsura trecerii taxelor sociale de la angajator la angajat.

O parte a protestatarilor, angajaţi din sistemul sanitar, au mers în marş până la Ministerul Sănătăţii. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, după negocierile cu premierul Mihai Tudose, că „a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară”, în timp ce premierul a susţinut că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

La finalul negocierilor, liderul Cartel Alfa şi premierul Tudose au ieşit în faţa Guvernului şi au făcut declaraţii de presă, afirmaţiilor lor fiind contradictorii, anunță News.ro.

Ce a spus Hossu

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul negocierilor cu premierul Mihai Tudose, că s-a convenit ca vineri dimineaţă liderii tuturor confederaţiilor sindicale să aibă o întâlnire cu Tudose pentru a găsi soluţii, spunând că „a rămas în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat”.

„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri de dimineaţă la ora 10.00 toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ care să modifice Legea dialogului social”, a spus liderul sindical.

Ce a declarat și Tudose

Premierul Tudose a spus, însă, că nu s-a luat decizia renunţării la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. „Reprezentanţii celor din sănătate sau o parte dintre ei au fost prezenţi azi aici. Mai mult, vineri vor veni toţi reprezentanţii celor care lucrează în sănătate. Şi plafonarea sporurilor este o discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii celor de la Cartel Alfa. Şi domniile lor au recunoscut că lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziţii pe anumite state de plată la care curg între 10 şi 15 sporuri unul după altul de nu mai înţelege nimeni nimic. (…) Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer (al contribuţiilor sociale – n.r.), găsim o soluţie de compensare”, a declarat Tudose.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.