S-a decis: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Foto:vaccin-astra-zeneca
Foto:vaccin-astra-zeneca

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat joi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Agentia Europeana a Medicamentului a confirmat ca raportul beneficii-risc ramane pozitiv. EMA a identificat o posibila relatie de acuzalitate cu formarea de cheaguri de sange. Au fost analizate pana pe 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel mondial, fiind inregistrate 222 cazuri de evenimente trombotice din peste 34 milioane doze administrate. Rata de aparitie este de 0,65 la 100.000 persoane vaccinate. Combinatia este foarte rara si beneficile globale ale vaccinarii Covid depasesc riscurile acestor eventuale efecte secundare.
Emer Cook, directorul executiv al EMA a precizat foarte clar ca in urma analizei tututor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc legate de varsta, sex, comorbiditati.
Situatia epidemiologica din Romania este ingrijoratoare, ca atare este foarte important sa se continue vaccinarea cu toate produsele. Este imperios necesar ca un procent cat mai ridicat al populatiei sa se vaccinze cat mai curand posibil. Temporizarea sau renuntarea la vaccinare ne poate aduce in fata unei forme severe de imbolnavire, mai mult ne poate compromite atingerea acelei imunitati de grup pentru a stopa si diminua efectele nocive ale pandemiei.
Se continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de varsta.
Persoanele imunizate cu doza I de AstraZeneca vor continua sa faca doza de rapel cu acelasi vaccin.
Persoanele care au avut evenimente trombotice dupa prima doza nu vor face rapel cu AstraZeneca. In urma analizelor se va decide daca se va continua cu alt vaccin”.

Principalele efecte adverse

Valeriu Gheorghiță le transmite celor care au primit doza de vaccin anti-Covid-19 principalele simptome care ar putea să le cauzeze probleme. El le spune oamenilor să nu se îngrijoreze deoarece în medicină efectele adverse sunt ceva comun.

CITEŞTE ŞI: Gheorghiță: Rapelul cu AstraZeneca, anulat în România dacă apar tromboze după prima doză

„O să avem un ghid care să prezintă principalele semne: durere în piept, umflături, dureri abdominale, anumite simptome neurologice (aș vrea să menționez durerea de cap intensă, tulburată cu tulburări de vedere) sau chiar pete de sânge. Aceste semne trebuie să conducă persoana către medic. Fac un apel către medici să raportăm atent și să le raportăm atât la nivel de România, cât și la nivel de UE.

Oamenii trebuie să știe că evenimentele trombotice sunt comune: sunt 1400 la nivel anual. E ceva comun ce întâlnim în medicină.

Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național poate prin implicarea spitalelor județene. Aceste efecte adverse pot fi tratate la aceste spitale județene.

Raportarea reacțiilor adverse se face în centrele de vaccinare în cele 15 minute de supraveghere, dar și pe ANM.RO

Cred că este important să amplificăm câteva mesaje: vaccinarea este gratuită, voluntară, iar la acest moment avem trei tipuri de vaccinuri autorizate; fiecare persoană știe ce vaccin este în centrul în care se vaccinează”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.